Lokalna samouprava

Pirotski ćilim – najbolje što Srbija ima

Tkačka kolonija koja se održava u Dojkincima okupila je danas u Pirotu predstavnike i ambasadore iz nekoliko ambasada u Srbiji poput ambasadorke Australije Džulije Fini, ambasadora Belgije Leo Nesa, ambasadorke Izraela, predstavnike ambasade SAD-a, Indonezije i drugih. Svečanom otvaranju Tkačke kolonije na kojoj tajne tkanja pirotskog ćilima uči dvadesetak tkalja iz cele zemlje, prisustvovali su, osim gradonačelnika Vladana Vasića i predsednica Etno-mreže – Violeta Jovanović, predstavnici USAID-a i mnogih drugih organizacija. 

-Ja se zahvaljujem Etno-mreži i NALED-u na lepoj prezentaciji i mogućnosti da veliki broj ambasadora vidi ono što radimo. To će sigurno internacionalizovati priču. Ideja je da pirotski ćilim bude jedan od protokolarnih poklona naših diplomata, ali i naše ambasade širom sveta. Mi ćemo to podržati, odvojili smo i deo novca iz budžeta za kupovinu tih poklona-kazao je gradonačelnik Vasić.

Violeta Jovanović, iz Etno-mreže, kazala je da je veliku ulogu u očuvanju ćilimarstva imala i ima i ambasada Austrlije. 

-Uz pomoć ambasade Australije povezamo smo Pirot i Sombor da zajedno rade na očuvanju kulturnog nasleđa i promociji tkačkog ćilimarstva. Danas smo na trećoj Tkačkoj koloniji gde su prisutne tkalje iz desetak gradova Srbije. Okupili smo i međunarodnu zajednicu, diplomate, ambasadore, da dođu i podrže ove napore da pokažu koliko poštuju nađu tradiciju i nasleđe i pokažu kako je važno da se to sačuva-kazala je Jovanovićeva i dodala da sve ove aktivnosti imaju i ekonomsku komponentu koja se ogleda u mogućnosti da tkalje zarade od onoga što rade a sve u cilju ekonomskog osnaživanja žena.

Ambasadorka Australije Džulija Fini kazala je da će sa velikim zadovoljstvom u Australiju, kada bude napuštala Srbiju, odneti i svoju kolekciju pirotskih ćilima.

-Budućnost ćilima je svetla. Divno je videti da sada, u trećoj tkačkoj koloniji imamo žene iz mnogo većeg broja gradova koje učestvuju u radu Kolonije. Ova aktivnost je deo našeg rada sa Etno mrežom koja zaista čini mnogo na ekonomskom osnaživanju žena u Srbiji. Najbolji način da se na tome radi je upravo kroz promociju pirotskog ćilima. Želim da se zahvalim i Gradu Pirotu i Gradskoj upravi i Gradu Somboru koji su dali podršku svojim ženama koje se bave pravljenjem ćilima-kazala je ambasadorka Fini.

Ambasador Belgije Leo Nes kazao je da je oduševljen gostoprimstvom.

-Prvi put sam ovde i zaista je vredelo doći u Pirot. Na gostoprimstvo smo već navikli u Srbiji. Ovo je značajan događaj i drago mi je što sam prisutan ovde. Priroda je predivna. Hvala organizatorima koji su me pozvali jer je reč o fantastičnoj inicijativi. Ovo je fantastična umetnost, jedinstvena u Evropi a možda i u svetu i drago mi je da sam prisutan ovde-kazao je ambasador Nes.  On je dodao da je budućnost prosperiteta na lokalu leži u lokalnoj ekonomiji.

-Važne su velike stvari i kompanije, ali su možda još važnije “male stvari” koje su srž svake lokalne ekonomije. Organizacije poput NALED-a podržavaju te “male inicijative” koje su od ogromne važnosti za lokalnu sredinu-zaključio je ambasador Nes.

Da je reč o zaista odličnoj inicijativi potvrdila je i ambasador Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam. 

-Ova inicijativa je inkorporirala mnoge važni stvari poput tradicije, kulture, turizma, i upravo zbog toga je veoma važna, zato sam i ovde da podržim ovu inicijativu-kazala je ambasador Fišer Kam.

 

Supruga ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota – Nevenka Furjan Skot kazala je da je pirotski ćilim ručnio proizvod izuzetno talentovanih žena.

-Pirotski ćilim je potpuno drugačiji od staparskog, ali su jednako lepi. To je divan zanat koga treba podržavati, koga podržavaju Gradovi. Ljudi se dive unikatnim radovima i ogromnom trudu koji se ulaže u pravljenje ćilima-kazala je gospođa Furjan Skot.

Slavica Ćirić, iz Ćilimarske zadruge “Damsko srce” kazala je da je Tkačka kolonija za tri godine postojanja dostigla veoma visok nivo.

-Ova mala inicijativa, u početku, iz godine u godinu je sve veća. Vrlo je važno što lokalna samouprava ima odličnu saradnju sa Etno mrežom, sa NALED-om, sa brojnim ambasadama. Ove godine imamo dvadesetak tkalja iz cele Srbije. Žene koje poznaju zanat, koje u svojim gradovima već rade, ali su došle ovde na izvor znanja, da unaprede svoje sposobnosti-kazala je Slavica Ćirić, iz Udruženja “Damsko srce”, iz koga je i potekla inicijativa za održavanje ove kolonije.

Predstavnici ambasada dodelili su pirotskim školarcima i mališanima iz PU Čika Jova Zmaj prigodne nagrade u okviru konkursa koji je raspisan povodom održavanja Tkačke kolonije. 

a

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker