Kultura

Pirotski ćilim na modnoj pisti Serbia Fashion Week – Fotografija koja je obišla svet

Na nedavno održanom Serbia Fashion Week  u Novom Sadu,koji je bio deo programa obeležavanja Evropske prestonice kulture, kreacije inspirisane šarama pirotskog ćilima, predstavila je naša sugrađanka Silvana Tošić. Serbia Fashion Week je jedna od 5 najvažnijih i najpoznatijih nedelja mode u Evropi i internacionalnog je karaktera.

Revija Silvane Tošić otvorila je drugi dan Serbia Fashion Week i kako kaže-iako se nadala da će  biti veoma primećena-premašena su sva njena očekivanja. “Tek narednog dana ,kada su počeli da se ređaju komentari na društvenim mrežama-iako je u tom trenutku bilo samo par fotografija,postalo mi je jasno da su moje kreacije  naišle na fantastičan odjek. Sa druge strane, mnogo učesnika- dizajnera iz regiona i Evrope mi je čestitalo na reviji-kao i veoma značajni ljudi iz sveta mode. Naravno, kao i što sam očekivala, najviše su bili fascinirani  jednim delom koreografije kada su manekenke u  ćilim-kaputima stale na ćilim koji je postavljen na modnoj pisti – tako je i nastala, za mene, jedna vanvremenska fotografija, koja je takođe obišla svet.Inače, na deo scenografije sa ćilimom sam veoma ponosna – to mi je bila ideja od trenutka kada sam se prijavila na ovaj događaj-i moram reći da su je i organizatori sa velikim oduševljenjem prihvatili. Celu koncepciju je upotpunila adekvatna muzika koju sam odabrala,tako da je to bila originalna priča, kaže Tošićeva.
Foto Milan Babić/Serbia Fashion Week
Interesantno je da su među mojim manekenkama bile i dve Piroćanke – standardno-Sanja Janković i još jedna  zemljakinja-Roberta Tošić, ali i Miss Srbije Anja Radić koja je nosila veoma hvaljenu – žutu svečanu haljinu. Ali su sve devojke fantastično iznele kreacije sa šarama ćilima. Drago mi je što je svojevrsni promoter moje modne linije bila i g-dja Sanda Kozić iz Banja Luke,a veliku zahvalnost dugujem i direktorki Serbia Fashion Week g-dji Svetlani Horvat na prilici da na događaju koji je nosio naziv “Dress your culture” predstavim svoje kreacije inspirisane kulturnim nasleđem. Takođe, na ovakvim manifestacijama se ostvaruju novi kontakti iz kojih se mogu izroditi i buduće saradnje,važno je samo verovati u to što radite,poručuje Tošićeva.
Foto – Nenad Karlić/Serbia Fashion Week
-Iza svakog projekta stoji tim saradnika bez kojih on ne bi bio uspešan. U mom slučaju to su žene zlatnih ruku -dve Marine i Ljiljana koje ožive sve moje ideje i najčešće-komplikovane kreacije-dok su na Serbia Fashion Week ozbiljan zadatak oko organizacije imale mlade snage-Teodora i Snežana,kao i  Sanja Janković koja je uvek tu da pomogne savetima . Veliku zahvalnost dugujem i Maji Cvetković-Sotirov na nesebičnoj podršci i promociji mog nastupa na Serbia Fashion Week,kao i gradu Pirotu na logističkoj podršci. Proteklu nedelju mode u Novom Sadu pratio je veliki broj medija iz inostranstva, koji su u svet poslali lepu sliku i izuzetne pohvale upućene organizatorima i učesnicima.
Još jedna lepa vest-na Serbian Fashion Week, Sanja Janković se uspešno  predstavila po prvi put i kao dizajner,tako da je  ovoga puta na modnoj pisti i u samoj organizaciji bilo nekoliko Piroćanki koje su dostojanstveno  reprezentovale svoj grad – ali i naše kulturno nasleđe.
Foto Milan Milojić/Serbia Fashion Week

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker