Lokalna samouprava

Pirotska peglana kobasica “Stojadinović” “osvaja” tursko tržište. Na listi sa najprestižnijim evropskim delikatesima

Udruženje proizvodjača proizvoda od mesa iz Izmira, Manise i Turgutlua a pod pokroviteljstvom Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Republike Turske, Opšte direkcije za hranu i kontrolu, organizuje Zoom prezentaciju potencijalnih proizvoda koji se mogu plasirati na tržište Republike Turske. Među proizvodima koji će se prezentovati je i pirotska peglana kobasica, proizvođača “Stojadinović” iz Pirota, koji je ovogodišnji pobednik Sajma pirotske peglane kobasice Ovo će biti jedini proizvod iz Srbiji koji će na ovaj način biti predstavljen ogromnom turskom tržištu. Ogromna je čast i za sve proizvođače pirotske peglane kobasice, za Grad Pirot i naravno za mene kao proizvođača, kazao je Pirotskim vestima Ninoslav Stojadinović, proizvođač pirotskog i srpskog delikatesa.

U prezentaciji pirotske peglane kobasice će pored ovogodišnjeg pobednika Ninoslava Stojadinovića učestvovati i predsednik udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice Marijan Savić a jedan od segmenata prezentacije biće i prezentacija našeg grada.

-Moja porodica se proizvodnjom peglane kobasice bavi od davnina, od pedesetih godina prošlog veka, a ja se samostalno bavim proizvodnjom peglane od 2005. godine. Tradiciju sam nasledio od dede. Nakon njegove smrti nastavio sam da proizvodim peglanu kobasicu-navodi Stojanović.

Po njegovim rečima, za razliku od ranijih godina i decenija, poslednjih godina proizvodnja peglane kobasice je postala neuporedivo zahtevnija, a zahtevi tržišta su sve veći.

Pirotska peglana na listi 17 najprestižnijih evropskih delikatesa. Zajedno sa dimljenim lososom, francuskom kobasicom sa vinom, sušenom magaretinom i mnogim drugim vrhunskim delikatesima

– Pirotska peglana kobasica koja se danas proizvodi je mnogo čistija, kvalitetnija, vodi se računa i o obliku i o svim drugim važnim elementima. Proizvode se ozbiljnije količine koje se povećavaju iz godine u godinu. Kada je reč o pojavljivanju pirotske peglane kobasice i njenom prezentovanju turskom tržištu, mogu da kažem da će se peglana naći zajedno sa dimljenim lososom koji košta 200 funti po kilogramu, tu je i francuska kobasica sa vinom od 150 evra po kilogramu, sušena magaretina iz Grčke oko 70 evra po kilogramu, delikatesi nad delikatesima. Organizatori su nas na moje iznenađenje i oduševljenje samostalno kontaktirali, poslao sam uzorke u Beograd, oni su degustirali i dobio sam poziv za učešće na prezentaciju na kojoj će pirotska peglana kobasica biti jedini srpski proizvod-kazao je Stojadinović u izjavi za Pirotske vesti.

Evo i liste proizvoda koji će biti prezentovani probirljivom i ogromnom turskom tržištu:

 1. Sušena kobasica od govedine i ovčetine iz Kirgistana,
 2. Sušeno magareće meso iz Grčke,
 3. Magareća kobasica iz Grčke,
 4. Seftalja kobasica od jagnjetine sa Kipra,
 5. Kobasica od mesa irvasa iz Finske,
 6. Pirotska peglana kobasica “Stojadinović” iz Srbije,
 7. Teleća kobasica sa sirom iz Ratingena iz Nemačke,
 8. Sušena ovčetina iz BIH,
 9. Sušena govedina iz BIH,
 10. Sušeno meso od losa iz Norveške,
 11. Kobasica od govedine i zečetine sa Kipra,
 12. Dimljeni losos iz Irske,
 13. Jagnjeća kobasica sa vinom iz Francuske,
 14. Cervala zečija kobasica iz Švajcarske i
 15. Sušena ovčetina iz Dalmacije iz Hrvatske.

Prvo će biti urađena hemijska analiza proizvoda i analiza sastava proizvoda a nakon toga i organoleptičko ocenjivanje istih. Komisuju za ocenjivanje će sačinjavati istaknuti turski gastronomi i poznavaoci proizvoda od mesa. Komisija će biti sačinjena od 7 člana a maksimalni koeficijenat koji proizvod može dobiti je 70 a minimalni 1 ukoliko ne zadovolji hemijske analize I analize sastava proizvoda ili ako ga jedan od sudija organoleptički oceni ocenom 1.

Na ovo takmičenje je od strane organizatora iz inostranstva pozvano ukupno 17 proizvođača a gore navedenih 15 je potvrdilo  slanje svojih proizvoda I učešće u takmičarskom delu. Iz Srbije i Pirota je poziv dobio ovogodišnji pobednik sajma Pirotske peglane kobasice Ninoslav Stojadinović koji je potvrdio učešće u takmičenju i svoj proizvod će za Tursku poslati 15. februara.

 

fotografije Vladan Ristić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker