Brendovi

Pirotska peglana kobasica dobija svoj muzej

Dalibor Tošić, vlasnik Degustacionog centra “Boemska potkovica” planira da u okviru pomenutog Degustacionog centra napravi jedinstveni muzej pirotske peglane kobasice u okviru koga će se nalaziti impresivna zbirka predmeta koji se tiču vekovne proizvodnje pirotskog delikatesa na Staroj planini. Osim pirotkske peglane kobasice, Tošić će u muzeju predstaviti i veliki broj drugih pirotskih brendova, poput pirotskog ćilima. 

-Nalazimo se u privatnoj zbirci budućeg Muzeja pirotske peglane kobasice. Ovo je privremena postavka koja još uvek nije otvorena za javnost, a nadam se da će svi predmeti biti dostupni javnosti kada završimo građevinske radove u narednom periodu. Muzej će biti deo Degustacionog centra “Boemska potkovica u naselju Gnjilan, na putu ka pirostkoj bolnici. Desetak godina sam skupljao predmete, nema mnogo tragova o tome kako se pravila pirotska peglana kobasica ali postoje predmeti koji su korišćeni u domaćinstvu vekovima unazad, pa su se koristili naravno i za proizvodnju pirotske peglane kobasice, počev od noževa za klanje, obradu mesa, čengela, vaga, kantara, postoji primitivna presa za pravljenje peglane kobasice, stare flaše koje su se koristile za peglanje kobasice-kaže Tošić.

Po njegovim rečima, Muzej peglane kobasice imaće i veliku zbirku pirotskih ćilima.

-To su zaista umetnička dela i to je identitet ne samo Pirota, već i Srbije, tako da će posetioci moći da vide i veliku postavku pirotskog ćilima-kaže Tošić.

Uvesti proizvodnju pirotske peglane kobasice u legalne tokove

Degustacioni centar “Boemska potkovica” jedini proizvodi peglanu kobasicu i tokom letnjih meseci. Tošić navodi da se to radi u kontrolisanim uslovima i da postoji tražnja za peglanom kobasicom, ali da u narednom periodu, kako bi ovaj brend opstao i ne bi sledio sudbinu mnogih starih zanata koji nestaju ili su nestali, mora da proizvodnja peglane kobasice pređe u legalne tokove.

-Ministarstvo poljoprivrede je donelo pravilnik za male proizvođače prehrambenih proizvoda pa se nadamo da će u narednom periodu proizvodnja pirotske peglane kobasice potpuno da pređe u legalne tokove, jer bi, ako se nastavi sadašnja praksa, došlo do urušavanja brenda, kao što se to desilo sa mnogim starim zanatima, a smatram da je proizvodnja pirotske peglane kobasice ujedno i stari zanat-kaže Tošić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker