Pirotska Gimnazija iznedrila još jednu generaciju za ponos

Pirotska Gimnazija iznedrila je još jednu generaciju đaka koji nisu samo ponos ove škole, već i ponos Grada. Danas su svoj ispit zrelosti, naravno najvišom ocenom na oduševljenje i aplauz profesora koji su činili komisiju, položili višestruki osvajači državnih priznanja sa takmičenja iz fizike, matematike i drugih predmeta – Aleksa Stefanović i Lazar Lukić. Svoje maturske radove, koji nimalo ne zaostaju za naučnim radovima, Aleksa i Lazar uradili su koristeći multidisciplinarni pristup, kako se to radi na fakultetima, institutima i drugim institucijama.  Njihova profesorka fizike Mirjana Elenkov nije krila oduševljenje kvalitetom radova uz konstataciju da je i pred njima, ali i pred mnogim drugim maturantima pirotske Gimnazije – svetla budućnost.

 

Aleksa Stefanović, osvajač velikog broja republičkih priznanja kaže da je za temu maturskog rada izabrao temu “Pretvarač napona”. 

-Bavio sam se malo dublje samom prirodom poluprovodnika, tranzistora, dioda, ispitivao njihove karakteristike, konstruisao sam oba pretvarača i ispitivao njihove karakteristike u zavisnosti od različitih parametara-kaže Aleksa.

Aleksa Stefanović

Lazar je za svoj maturski rad izabrao temu iz biofizike – “Magentna rezonanca i njena primena u medicini”.

Lazar Lukić

-Suština mog rada je fizički fenomen magnetne rezonancije na nivou jezgra svakog atoma. Četiri godine učestvuje na republičkom takmičenju iz fizike, u drugoj i trećoj godini sam osvojio treću nagradu. Školovanje u Gimnaziji će mi mnogo značiti jer sam imao izvanredne profesore u oblasti prirodno-matematičkih nauka koje mene zanimaju i kasnije će mi u životu trebati-kazao je Lukić.

Profesor fizike Mirjana Elenkov kazala je da su oba rada izvanredna.

-To su učenici koji su se bavili fizikom takmičeći se svake godine na republičkim takmičenjima gde su bili izuzetno uspešni, osvajali nagrade i prijeme za svoje buduće fakultete. Meni je jako drago što su pokazali veoma širok spektar znanja i interesovanja za sve ono gde se fizika može primeniti-kazala je profesorka Elenkov Pirotskim vestima.

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar