Gradska hronika

Pirot spreman da se uključi u novi ciklus realizacije mera energetske efikasnosti

Prošle godine realizovan je prvi konkurs Ministarstva za energetiku, kao pilot projekat, kojim su sufinansirane mere za podizanje kvaliteta energetske efikasnosti. Ove godine, za ove namene, opredeljeno je čak 230 miliona evra za svih 169 lokalnih samouprava u Srbiji. Prema rečima Bojana Ivkovića, menadžera za energetiku grada Pirota u svim lokalnim samoupravama prošlogodišnji javni poziv je uspeo, građani su prepoznali potrebu ulaganja u povećenje energetske efikasnosti svojih objekata i stečena su dragocena iskustva. Pirot je spreman da nastavi svoju politiku u pravcu povećanja stepena uštede energije i odmah posle zvaničnog objavljivanja javnog poziva počeće sa neophodnim aktivnostima. 

Objava konkursa početkom godine omogućiće lokalnim samoupravama da blagovremeno sprovedu neophodnu administraciju i dobiju na vremenu za praktičnu realizaciju neke od mera energetske efikasnosti, kao što su termoizolacija fasade, zamena stolarije, kotlova za grejanje i ugradnja solarnih panela.

“U prvom konkursu imali smo pomeranja rokova jer deo poslova nije završen. Mi smo u novembru aneksirali ugovor sa resornim ministarstvom o roku završetka radova koji je pomeren za proleće ove godine, ali nezavisno od tih radova država preko ministarstva, u saradnji sa lokalnim samoupravama, kreće u realizaciju novog ciklusa. Naše procene govore da će biti većeg interesovanja ove godine. Ono što je vrlo bitno, jedan od značajnih rezultata prvog konkursa, pored tih materijalnih ulaganja i rezultata koje mere daju u domenu smanjenja potrošnje energije, jeste da je svest o potrebi energetske efikasnosti ušla među ljude. Ljudi su to prepoznali kao ličnu potrebu, jer ulaganjem u ove mere smanjuju svoje troškove za energiju, a u globolu, na nivou celog društva, smanjenjem potrošnje energije samanjuje se i zagađenje životne sredine” – izjavio je Ivković.

Novina ovogodišnjeg konkursa je da se mere za energetsku efikasnost ne odnose samo na individualna domaćinstva, već će moći da konkurišu i stambene zajednice, odnosno, vlasnici stanova ponaosob. Ivković kaže da će grad Pirot u okviru svojih mogućnosti maksimalno ispratiti ovaj konkurs. Prošle godine grad je iz budžeta opredelio 5 miliona dinara, a isto toliko je dobio od države. Konkursom je predviđeno da i ove godine država parira istim iznosom koji izdvoje lokalne samouprave, a preko poslovnih banaka pružiće se mogućnost povoljnog kreditiranja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker