Lokalna samouprava

Pirot prvi grad u Srbiji koji ide ka tome da postane PAMETNI GRAD!

Pirot je prvi grad u Srbiji koji je krenuo u izradu strategije o Pirotu – pametnom gradu. Neka rešenja koja podrazumeva koncept pametnih gradova Pirot uveliko koristi, pre svega u pogledu energetske efikasnosti, zaštite životne sredine i upravljanju otpadom, saobraćaju.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić izrazio je zadovoljstvo da je Pirot i u ovom poslu praktično pionir u Srbiji.

DCIM102MEDIADJI_0838.JPG

-Želimo da napravimo strategiju koja će Pirot dovesti do višeg nivoa u upravljanju gradom po svim osnovama. Da pristupimo izradi integralnog dokumenta koji će učiniti Pirot pametnim gradom. U najvećom meri, ovaj pojam se najčešće odnosi na rešenja u komunalnoj infrastrukturi, ali mi želimo da ovaj koncept primenimo integralno-poručio je gradonačelnik Vasić.

Tim povodom danas je u Svečanoj sali Gradske uprave održana radionica kojoj su prisustvovali svi relevantni činioci a koji imaju dodirne tačke sa konceptom pametnog grada.

 

 

Miodrag Gluščević, programski direktor za životnu sredinu, urbani razvoj i komunalne delatnosti u SKGO, kazao je da je Pirot prvi grad u Srbiji koji je krenuo u ovom pravcu, kojim već uveliko idu brojni gradovi u razvijenim zemljama Evrope poput Nemačke, Češke i drugih zemalja.

-Pirot je prvi grad koji kreće u pripremu dokumenta koji bi trebalo na kraju da predstavlja strategiju razvoja pametnog grada – Pirot pametni grad. Pametni grad se zasniva na ljudima, građanima, a sam koncept podrazumeva primenu modernih i savremenih tehbologija IT-a, u funkciji razvoja servisa grada prema građanima. Ono što mi danas započinjemo jeste mapiranje i snimanje stanja svih inicijativa koje je do sada Grad Pirot već pokrenuo i realizovao, a koje se uklapaju u koncept pametnog grada. Pirot je uradio već mnoge stvari koje mogu da se karakterišu na ovaj način i u domenu energetske efikasnosti, zaštite životne sredine i upravljanju otpadom, mobilnosti, izrađen je dokument iz ove oblasti-kazao je Gluščević.

Energetski menadžer Grada Pirota Bojan Ivković kazao je da je Pirot već uveliko krenuo i realizuje aktivnosti koje se uklapaju u strategiju pametnog grada.

-Videli smo da nijedna druga lokalna samouprava nema osnovu – platformu, a logično je da postoji takav dokument kako bi se sve aktivnosti realizovale planski-kazao je Ivković.

https://youtu.be/mAgLWYnnuac

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker