Lokalna samouprava

Pirot prvi grad u Srbiji koji dobija katastar individualnih ložišta

Zagađenje vazduha dovodi do više od 1.200 prevremenih smrti godišnje u Evropi kod mlađih od 18 godina i povećava rizik od hroničnih bolesti kasnije u životu,  saopštila je Agencija EU za životnu sredinu. U izveštaju je navedeno da zagađenje vazduha pogađa sve, ali da su deca i adolescenti posebno ranjivi  zbog  povećanog rizika od bolesti koje  se mogu razviti kasnije tokom života, ukazuje se u izveštaju. Zagađenje vazduha je problem sa kojim se suočava i Pirot, naročito tokom zimskog perioda zato je Grad pristupio izradi katastra individualnih ložišta kako bi se preduzele dalje mere u rešavanju ovog problema.Dim iz dimnjaka individualnih lozista kao glavni izvor zagadjenja

Gradski energetski menadžer, Bojan Ivković, kaže da je evidentno da postoji problem zagađenja vazduha u Pirotu. “Nabavkom i ugradnjom merne stanice u dvorištu Tehničke škole i analizom tih merenja  potvrdjeno je ono što već znamo. Rezultat je takav da su najveći izvori zagađenja vazduha u Pirotu individualna ložišta, odnosno sistemi za grejanje u individualnim stambenim objektima „ – kaže Ivković.

On objašnjava da je za dalje korake u aktivnostima koje se odnose na smanjenje zagađenja, neophodno  definisati reone gde je zagađenje veće i strukturu tih objekata sa ciljem  da kasnije aktivnosti daju što bolji efekat.

„Prvi korak koji smo mi prepoznali i u saradnji sa USAID-om krenuli u realizaciju jeste izrada katastra ložišta koji bi trebalo da predstavlja jedan osnov kako bismo sagledali postojeće stanje, planirali aktivnosti i nakon toga mogli da sagledamo efekte“ – kaže gradski energetski menadžer.

Kastar se izrađuje kroz projekat „Bolja energija“ a kroz mesec dana na terenu počinje prikupljanje podataka od građana koji se odnose na njihove sisteme grejanja i energente koje koriste. „Pirot je prvi grad u Srbiji koji je započeo realizaciju ovakvog projekta kako bismo mogli da preduzmemo odgovarajuće aktivnosti koje će uticati na smanjenje zagađenja vazduha“ – poručio je gradski energetski menadžer, Bojan Ivković.

Ovaj sadržaj deo je projekta “Štedi, jer vredi” koji se realizuje uz podršku Gradske uprave Pirot, u okviru programa sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker