IZBORI 2023.

“Pirot protiv nasilja” o ugroženim pravima stanara zgrada

Tema konferencije za medije lise “Pirot protiv nasilje” su problemi  stanara u stambenim zgradama  u Pirotu. Konferenciji su prisutvovali bivši upravnici zgrada u naselju Češalj koji tvrde da su im oduzeta određena prava i da lokalna samouprava otima njihovu imovinu i  otežava svakodnevno funkcionisanje stambenih zajednica. Milan Božić, odbornički kandidat sa liste Pirot protiv nasilja najavio je da će nakon preuzimanja vlasti u Pirotu  vratiti valsnicima stanova oduzeta prava kao i da će preispitati rad Katastra.

Bivši upravnici zgrada  u naselju Češalj Asleksandar Kostić i Srećko Stanojević  izneli su svoje probleme i podsetili da je bivši gradonačelnik Vladan Vasić, podržao kupovinu parking rampi za koje su tada stanari  dobili saglasnost lokalne samouprave za nabavku i montažu koje su im kasnije  oduzete  a zajednički parking u naselju Češalj pretvoren u gradski parking gde stanari moraju da plaćaju korišćenje parking prostora koji kako kažu, s pravom doživljavaju kao svoj parking prostor.  “Problem je dobio drugu dimenziju, rampe su otvorene, sugrađani koriste parking, dolazi do oštećenja automobile, verbalni dueli su česti. Problem nije rešen, obraćali smo se nadležnima ali smo naišli na zid.  Svaki investitor dužan je da obezbedi parking prostor za korisnike a mi smo  bez nekog  objašnjenja izgubili parking koje smo smatrali našim ” – rekao je Aleksandar Kostić. Kostić je istakao da je problem i naplata i nedovoljan broj parking mesta.

Bivši upravnik jedne od zgrada u naselju Češalj, Srećko Stanojević,   kaže sa pored toga što su im oduzeta parking mesta oni još dodadtno plaćaju i deponovanje smeća oko zgrade. “Više puta smo tražili objašnjenje ali nismo dobili odgovor i ljute se što im postavljamo takvo pitanje. Uzurpirali su nam dvorište, naplaćuju nam parking. Gradska uprava je donela odluku da nam oduzmu dvorište” – rekao je Stanojević i dodao da smatra da je dvorište vlasništvo stanara. On je istakao da im je lokalna samouprava oduzela i toplanu koja je bila u vlasništvu naselja Češalj. “Niko nas nije konsultovao, niko nam nije dao objašnjenje, niti nas  pitao s obzirom da je to naše. Sta će nam sledeće uzeti, vazduh?”  – pitao je bivšu upravnik zgrade, Srećko Stanojević.

Milan Božić  je pored problema sa parkiranjem u naselju Češalj govorio i o problemu stanara u ulici Branka Radičevića i stanara solitera. On je naveo da je Gradska uprava porušila objekte koji su imali građevinsku dozvolu, uklonila zelene površine, stabla i uklonila automobile koji su bili u garažama koje su imale građevinsku dozvolu. Božić tvrdi da je Progres, koji je zidao zgrde u centru grada otkupio kuće i placeve koji su bili na tom potezu i na taj nači stekao parvo trajne upotrebe tog zemljišta koje je kupovinom stanova i lokala prešlo na parvo vlasnika istih, tvrdi Božić. “Ljudi su pravili garaže na osnovu saglasnosti skupštine stanara i za to su dobijali građevinske dozvole, zato građani smatraju da imaju parvo na taj prostor, pravo na zelenu površinu, parvo na drveće i parking mesta  kao i na garaže koje su podigli na tom mestu” – rekao je Božić. On tvrdi da je Sud doneo  odluku da se stopiraju sve aktivnosti gardske uprave do okončanja postupka što, prema Božićevim tvrdnjama, Gradska uprava nije ispoštovala. On postupanje loaklne samouprave okaraktrisao kao nasilje nad vlasnicima stanova  i poslovniog prostora i bahatost  kao i da  policija nije mogla da reaguje zbog straha od Vladana Vasića i njegovih veza.

Božić je postavio pitanje kako je Grad postao vlasnik zemljišta oko zgrada i najavio da će ispitati vlasništvo nad mnogim parcelama kao i rad Katastra. On je postavio pitanje i  zašto parking servis naplaćuje kazne stanarima zgrada koji nemaju mesečne parking karte kao i kako je parcela iza solitera dospela u privatno vlasništvo.

Božić smatra da je Toplana morala da ostavi građanima koji žive u Češlju staru kotlarnicu na mazut kao rezervnu varijantu u slučaju nestanka gasa, kao i da cisterne nisu smeli da izvade jer su cisterne vlasništvo stanara solitera.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker