Lokalna samouprava

Pirot primer za druge gradove kada je reč o uvođenju zelenih energenata

Danas je u skupštinskoj sali Gradske uprave održan skup na kome su prezentovani rezultati Grada Pirota na polju unapređenje energetske efikasnosti, ali i korišćenje biomase i drugih zelenih izvora energije za grejanje. 

Milica Vukadinović, predstavnik nemačke organizacije GIZ, sa kojom Pirot partnerski realizuje projekte poboljšanja energetske efikasnosti uvođenjem biomase kazala je da je cilj ovog skupa da se predstavnicima, energetskim menadžerima gradova iz cele Srbije, koji su prisustvovali današnjem skupu, predstave iskustva Grada Pirota, kako bi ih oni primenili u svojim sredinama.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je novinarima da mu je drago da je Pirotu na ovom polju primer dobre prakse.

-Mi već drugu grejnu sezonu završavamo preko projekta javno-privatnog partnerstva uvođenjem biomase i mogu da kažem da su nam iskustva veoma dobra. U prvoj godini su uštede bile negde na nivou 30 procenata, a u drugoj oko 35 posto uštede, što kada prevedemo u finansije znači uštedu od oko 9.5 miliona dinara. Pored toga, grejanje je kvalitetnije, energent je iz lokala, nije iz uvoza i povrh svega imamo pozitivan uticaj na životnu sredinu. Naredni zadatak koji je pred nama jeste prelazak celokupne Gradske toplane na biomasu. To se priprema, radi se studija izvodljivosti, radi se odabir lokacije i druge pripreme za ovaj važan projekat-kazao je Vasić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker