Lokalna samouprava

Vizija: Pirot da postane jedan od vodećih lokalnih tehnoloških centara u zemlji

Osim o rešavanju tekućih problema, investicijama, izgradnji infrastrukturnih objekata, realizaciji projekata prekogranične saradnje preko kojih je u poslednjih deset godina u Pirot slilo oko 12 miliona evra, u gradskoj  vlasti intenzivno razmišljaju i o projektu koji za cilj ima da Pirot postane jedan od vodećih lokalnih tehnoloških centara, pre svega kada je reč o IT tehnologijama. Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić u intervjuu Pirotskim vestima kazao je da se ovih dana intenzivno vrše konsultacije sa svim relevantnim stručnjacima iz zemlje ali i inostranstva, predstavnicima vodećih kompanija, a sve sa ciljem da se krene u izradu strategije razvoja IT industrije, poboljšanje infrastrukture iz ove oblasti, ali i obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih za IT industriju. 

-Mi ćemo u 2018. godinu izraditi strategiju za razvoj IT sektora sa akcionim planom. Želimo da poboljšamo infrastrukturu u Pirotu, da omogućimo nove obuke i to za nezaposlena ali i zaposlena lica, za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, da obučimo nastavni kadar jer mi se čini da ljudi koji već rade u osnovnim i srednjim školama kasne sa kompetencijama i novim znanjima, želimo da poboljšamo infrastrukturu kada je reč o brzini interneta u samim školama i želimo da osmislimo lokalne inicijative. To je sektor koji ima brz razvoj, koji omogućava da radite od kuće, da imate pristojnu zaradu, želimo da se kandidujemo kao jedan od gradova – lokalnih tehnoloških centara što je u skladu sa planom Vlade Srbije da se u okruženju velikih akademskih centara grade i lokalni tehnološki centri. Mislim da ćemo na ovaj način doprineti da taj sektor u Pirotu se brže razvija nego u drugim gradovima. Želimo da stvorimo ambijent i da se i u tom segmentu izdvojimo od drugih gradova-kazao je gradonačelnik Vasić u intervjuu Pirotskim vestima.

Vasić je dodao i da je jedna od šansi za razvoj IT industrije činjenica da mnoge velike kompanije koje rade u Pirotu imaju potrebu za uslugama IT sektora i da trenutno za takve usluge, razvoj specijalizovanih softverskih alata i slično,  uglavnom angažuju stručnjake sa strane i inostranstva, a da bi jačanjem IT sektora u Pirotu to mogla da radi i domaća pamet.

Takođe, kvalitetan jak sektor predstavlja svojevrstan motor za razvoj svih ostalih privrednih grana, s obzirom na sveprisutnost informacionih tehnologija u svim granama privrede, industrije, poljoprivrede, turizma i drugim. 

Pogledajte i prethodna dva razgovora sa gradonačelnikom Vasićem, iz serije intervjua koji će biti emitovani na portalu pirotskevesti.rs u narednom periodu.

 

http://www.pirotskevesti.rs/lokalna-samouprava/ove-godine-nekoliko-novih-firmi-pocinje-da-radi-u-pirotu-gradice-se-lidl/

 

http://www.pirotskevesti.rs/intervju/intervju-vladan-vasic-2017-godina-godina-stabilnosti-za-pirot-idemo-dobrim-koracima-napred/

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker