Lokalna samouprava

Pirot najaktivnija lokalna samouprava kada je o nastojanjima za povećanjem bezbednosti u saobraćaju reč

Gradu Pirotu dodeljeno je prestižno priznanje za najaktivniju lokalnu samoupravu kada je reč o merama koje se preduzimaju sa ciljem povećanja bezbednosti u saobraćaju.

Ovo je danas saopštila predsednica Lokalnog saveta za bezbednost sabraćaja dr Milena Dimitrijević uz konstataciju da je reč o veoma značajnom priznanju.

-Kriterijumi za dodelu ovog priznanja su pre svega sadržaj plana aktivnosti koje se tiču bezbednosti saobraćaja, i njegovo ostvarenje, koje je u našem slučaju u prošloj godini bilo stoprocentno. Zatim, postojanje strateških dokumenata. Prema Zakonu o saobraćaju svaka lokalna samouprava je u obavezi da ima Strategiju bezbednosti saobraćaja na lokalnom nivou, a Pirot je jedan od retkih gradova koji je usvojio tu strategiju još 2017. godine, i ove godine počinjemo da radimo na izradi nove Strategije. To su kriterijumi koji su bili odlučujući da Pirot bude dobitnik priznanja za 2022. godinu-kazala je predsednica Dimitrijević.

Slobodan Rančić, samostalni stručni saradnik za saobraćaj u GU Pirot kazao je da se za unapređenje bezbednosti saobraćaja, kada je o sredstvima reč, koriste i sredstva dobijena od naplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje, od kojih 30 posto ostaje lokalnoj samoupravi a 70 posto ide u državni budžet.

-Od tih 30 posto, jedna polovina ide obavezno na unapređenje saobraćajne infrastrukture, dok se onaj drugi deo raspodeljuje na preventivno-promotivne aktivnosti, edukativne radionice, naučno istraživački rad u oblasti bezbednosti saobraćaja i unapređenja rada saobraćajne policije-kazao je Rančić.

Bojan Pešić, načelnik Odeljenja za urbanizam u GU Pirot kazao je da Grad Pirot poslednjih godina posebnu pažnju poklanja na povećanju bezbednosti saobraćaja u zoni škola.

-Svi znamo da su nam škole u blizini frekventnih saobraćajnica zbog čega smo postavljali ograde koje treba da spreče nepropisno parkiranje i preuzli brojne druge mere u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja-kazao je Pešić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker