Lokalna samouprava

Pirot među vodećim gradovima u Srbiji po ulaganju u razvoj poljoprivredne proizvodnje

Ove godine Grad Pirot će sa tri miliona dinara pomoći razvoj seoskog turizma

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević razgovarao je danas sa gradonačelnikom Pirota o ravoju poljoprivrede u pirotskom kraju, ali i o problemima koji tiše pirotske stočare pre svega, a zbog afričke kuge kod svinja. Pomoćnik ministra Bogićević istakao je da je Pirot primer dobre prakse i kada je o ulaganju u poljoprivredu reč, pre svega kada je reč o subvencijama i pomoći iz lokalnog Fonda za razvoj poljoprivrede i nalazi se u samom vrhu u zemlji. 

-Mi smo predočili probleme sa kojima se susreću odgajivači svinja i dogovorili se da na teren izađu nadležni inspektori i da, nadam se, bude ukinuta zabrana čuvanja svinja, što zaista muči naše poljoprivrednike. Informisali smo pomoćnika o ostalim merama i novinama, poput podsticaja za razvoj seoskog turizma, za šta ćemo izdvojiti tri miliona dinara što će značiti ljudima koji se bave seoskim turizmom. Takođe, bilo je reči i o tome da se poljoprivrednicima olakša apliciranje za republičku pomoć za razvoj poljoprivrede jer smo uvideli da se ta pomoć nedovoljno koristi-kazao je gradonačelnik Vasić.

Pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević istakao je da je Pirot jedan od gradova koji izdvaja značajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

-Postoji veoma dobra saradnja izmedju Grada, Ministarstva što je veoma dobro za poljoprivreden proizvođače. Razgovarali smo o problemu sa afričkom kugom i dogovorili smo konkretne poteze kako bi se u narednom periodu dozvolilo držanje svinja. Druga konkretna stvar jeste formiranje lagova, na teritoriji Grada Pirota. Reč je o lokalnim akcionim grupama, u okviru koje dve tri opštine formiraju taj organ, učestvuju na konkursima i daju dodatni impuls razvoju poljoprivrede. Posebno me raduje mera za razvoj ruralnog turizma-kazao je Bogićević.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker