Danas je Veliki petak – najtužniji hrišćanski praznik

Podelite

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je Isus Hrist razapet na krstu. Ovaj dan se obeležava u miru i strogim postom.

Danas se u crkvama neće služiti liturgija, a zbog žalosti, zvona će se oglasiti tek u nedelju. Na ovaj dan se strogo posti i ne obavljaju se kućni poslovi.

Vernici će danas moći da celivaju plaštanicu u crkvama, a kod nas je običaj da se nakon celivanja plaštanice koja je na stolu, ljudi provlače  ispod stola, koji simboliše Hristov grob, i ujedno zamišljaju želju.

U nekim krajevima se na Veliki petak farbaju jaja  u crvenu boju koja simboliše Hristovu krv, dok u drugim krajevima jaja se farbaju na Veliki četvrtak ili u subotu.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1