Reportaža

Pirot-gastronomski biser Srbije

Sinoć je u restoranu hotela Stadion održana treća po redu gastronomska manifestacija “Festival majstora pirotskog roštilja” na kojoj su se u nekoliko kategorija nadmetali najbolji pirotski majstori roštilja.

ACA_5698_resize

Jedan od članova žirija koji je ocenjivao roštilj bio je i popularni Piroćanac Filip Ćirić, koji je javnosti u celoj zemlji postao veoma poznat nakon učešća u radu žirija u emisiji “Moja kuhinja, moja pravila”.

Ćirić je za Pirotske vesti kazao da Pirot može s punim pravom da se nazove gastronomskim biserom Srbije.

-Ovde gotovo da nema loše kafane. Dok u drugim mestima imate jednu dobru kafanu, ovde imate dvadesetak pa Pirot može da se nazove i gastronomskim biserom Srbije. Veliki broj mojih prijatelja i gostiju u mom restoranu često mi priznaje u razgovoru da kada prolazi auto-putem pored Pirota, gotovo uvek svrati u neku od kafana kako bi uživao u roštilju, ceđenom mleku, punjenoj paprici, sarmi u vinovom listu, kačkavalju i mnogim drugim specijaliteta. Upravo te pirotske specijalitete nastojim da u što većoj meri promovišem u svom restoranu-kazao je Ćirić za Pirotske vesti.

ACA_5640_resize

Predsednik žirija Stambol Geštamov, nekadašnji šef kuhinje Interkontinentala kazao je Pirotskim vestima da je tajna pirotskog roštivalj u činjenici da se pravi od čistog mesa.

-Ovde se roštilj pravi od čistog mesa, bez aditiva, soje i slično. Specifičnog je što se kod pravljenja roštiljskog mesa mešaju mesa, stavlja se na primer 70 posto junećeg i 30 posto svinjskog mesa. To je zbog cene, ali se to ne odražava na kvalitet jer je to čisto meso. To znaju da prepoznaju i mušterije pa su pirotske kafane prepune gostiju iz susedne Bugarske koji ne samo da jedu ovde već kupuju pirotski roštilj i nose kući-kaže Geštamov.

ACA_5647_resize

Festival je otvorio predsednik opštine Vladan Vasić koji je kazao da će opština Pirot podržavati svaku sličnu manifestaciju koja za cilj ima promociju potencijala našeg kraja.

-Imamo vrhunske kulinarske specijalitete i preostaje nam da to marketinški promovišemo kako bi još više turista dolazilo u naš kraj-kazao je  Vasić.

ACA_5595_resize

Jedan od najpoznatijih pirotskih ugostitelja i majstora roštilja Boban Tančić kaže da je tačno da sve veći broj turista dolazi u Pirot samo da bi uživalo u vrhunskom roštilju.

-Ne koristimo nikakva punila pa da od jednog kilograma mesa napravilo dva kilograma roštiljskog mesa. Mi od kilograma mesa napravimo jedan kilogram roštiljskog mesa i zato toliki broj ljudi dolazi ovde-kaže Tančić.

Organizator manifestacije je Opšte udruženje preduzetnika. Predsednik udruženja Veroljub Mihajlović kaže da je cilj manifestacije i svega što ovo udruženje radi promocija vrednosti pirotskog kraja.

-Ove godine manifestacija traje dva dana jer će već sutra, u nedelju, u Pirotu, u našoj organizaciji biti održano snimanje “Žikine šarenice” gde će se predstaviti najbolje roštiljdžije-kaže Mihajlović.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de