Lokalna samouprava

Pirot dobio prve profesionalne upravnike zgrada – uvodi se red u ovu oblast

 

Pirot je dobio prve profesionalne upravnike zgrada. Licence za rad dobili su profesionalni upravnici zgrada Srđan Tošić, Maja Pejčić i Slavica Tošić. Oni u razgovoru za Pirotske vesti kažu da početak rada profesionalnih upravnika zgrada znači uvođenje reda u ovu oblast, uvode se brojne novine u održavanju zgrada, mnogo lakše i brže će se donositi bitne odluke na Skupštinama stanara, a sve sa ciljem, kako je Pirotskim vestima kazao Srđan Tošić, da nam grad bude lepši, zgrade uređenije i stanovanje u zgradama kvalitetnije.

Slavica Tošić, Srđan Tošić i Maja Pejčić

Po njihovim rečima profesionalni upravnici zgrada imaju mnogo obaveza i veliku odgovornost. Vlasnici stanova imaju obaveze da izaberu upravnike zgrada, može to biti neko od stanara, a može biti i profesionalni upravnik. Upravnik ima obavezu registracije stambene zajednice, da izdaje račune za plaćanje, neće biti sakupljanja novca od stana do stana za troškove održavanje pa će svi stanari morati da plaćaju račune na tekući račun. Pravila o kućnom redu ubuduće će morati striktno da se poštuju po rečima Slavice Tošić jer će profesionalni upravnici imati obavezu da kršenje tih pravila obavesti komunalnu inspekciju i druge nadležne organe. Profesionalni upravnici će biti na raspolaganju stanarima 24 sata dnevno, a on će biti dužan da alarmira komunalnu inspekciju kako bi se neadekvatno ponašanje sankcionisalo.

Mnogo lakše donošenje odluka poput održavanja lifta, nadgradnje krova i investicionog održavanja

Za donošenje bitnih odluka, poput dogradnje i nadogradnje, izbora profesionalnih upravnika, neophodna je dvotrećinska većina, dok je za sve ostale odluke potrebna prosta većina, od 50 posto plus jedan glas.

-Ako se pojedini stanari  ne izjasne po istom dnevnom redu i odluka ne bude donešena u prvom pokušaju, već u drugom pokušaju biće dovoljna trećina za donošenje pravnosnažne odluke. Ako se neko od vlasnika stanara više puta ne pojavi na Skupštinama, od se tretira kao nepostojeći stanar i on uopšte ne ulazi u kvorum-kaže Tošić za Pirotske vesti. Po njegovim rečima to umnogome olakšava donošenje odluka i funkcionisanje Skupština stanara zgrada u našem gradu, ali i celoj zemlji.

Inače, bračni par Tošić postao je javnosti u gradu, ali i u zemlji, zahvaljujući nacionalnim medijima, poznat po odličnoj organizaciji u funkcionisanju zgrade u kojoj stanuju, u Ustaničkoj ulici. Na njihovu inicijativu i na opšte odobravanje stanara, zgrada je dobila modernu rasvetu, moderne info table i mnoge druge pogodnosti koje su prava retkost na ovim prostorima.

http://www.pirotskevesti.rs/gradska-hronika/zgrada-za-primer-u-liftu-muzika-led-rasveta-svuda-nema-dugova/

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker