Lokalna samouprava

Pirot dobio jednu od najmodernijih škola u zemlji. Otvorena renovirana škola Sveti Sava

Danas je pre ogromnim brojem zvanica svečano otvorena potpuno renovirana OŠ “Sveti Sava”. Reč je o jednom od najmodernijih školskih objekata u zemlji, sve učionice su renovirane, renovirana je kompletna vodovodna i kanalizaciona mreža, urađeno novi toaleti, ugrađen lift za osobe sa invaliditetom, a u fiskulturnoj sali, koja je takođe potpuno renovirana postavljen je parket po FIBA standardima. Škola je vizuelno posebno interesantna, fasada je ofarbana u boje koje simbolišu boje odore Svetog Save a u dvorištu se mogu videti i simboli pirotskog ćilima. Školska zgrada je sada energetski neuporedivo efikasnija, a stolarija koja je postavljena pre stotinu godina, kada je škola i pravljena, zamenjena je novom modernom stolarijom koja će drastično poboljšati energetsku efikasnost cele zgrade i omogućiti značajne uštede.  

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, nakon presecanja vrpce i obilaska škole kazao je da je škola stara bezmalo stotinu godina, a prvi put je ozbiljno renovirana pre 50 godina, a sada je kompletno renovirana.

-Pirot je dobio jednu modernu školu na radost pre svega dece, roditelja, prosvetnih radnika i na radost svih nas. Želim da se zahvalim roditeljima i deci na strpljenju, izvođaču radova se zahvaljujem na dobro obavljenom poslu. Najveću zahvalnost dugujemo Kancelariji za javna ulaganja jer su oni sa 140 miliona dinara finansirali renoviranje škole i škola je kompletno renovirana, sve učionice su nove. Mi smo kao Grad pomogli na sve moguće načina, nabavili smo nov nameštaj i aktivno učestvovali u ovom važnom poslu. Nadam se da će škola biti puna đaka jer za njih ovo sve i radimo, da uče u savremenim uslovima-kazao je gradonačelnik Vasić.

Direktor škole Marjan Rančić kazao je novinarima da je Pirot dobio školu gde će i deca i nastavnici dolaziti srećni što rade u ovako dobrim uslovima.

Stolarija stara gotovo stotinu godina zamenjena najmodernijom

Direktor škole Marjan Rančić naglasio je da je možda najveći dobitak na polju energetske efikasnosti s obzirom da su prozori i stolarija na školi bili stari gotovo koliko i škola, skoro stotinu godina.

-Svi smo presrećni, deca su pokazala toliko emocija da to ne može rečima da se opiše. Ovo je model po kome treba raditi sve škole. Na početku i sam nisam verovao da će izgledati ovako kako je bilo projektu, ali eto škola izgleda zaista fantastično. Smanjićemo troškove energije za 30, možda i čitavih 40 posto. Imali smo prozore koji su stari verovatno koliko i škol, stotinu godina iz 1925. godine, imali smo oronulu fasadu tako da smo imali ogromne gubitke toplotne energije. Sada je to prošlost, imamo optički internet, novi nameštaj. Želim da se zahvalim gradonačelniku Pirota mr Vladanu Vasiću, njegovom timu, Kancelariji za javna ulaganja i svima koji su nam ovo omogućili-poručio je direktor Rančić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker