Lokalna samouprava

Pirot dobija nova pluća grada – novi Kej oko Kompenzacionog bazena. Drvored i kod Novog tigrovog naselja

U uređenje najlepšeg dela grada  – Keja pored Nišave, Grad Pirot je proteklih desetak godina uložio na desetine miliona dinara. Od stecišta narkomana, Kej je postao najreprezentativniji deo grada, postavljena je kocka, moderna rasveta, dodati brojni sadržaji, trim staze i još mnogo toga. Grad Pirot već ove subote počeće sa radovima na produženju Keja, i to najpre od Železničkog mosta, pored Gradskog kupališta uzvodno ka asfaltnoj bazi nekadašnje Niskogradnje, kao i oko Kompenzacionog bazena gde će se dvoredno zasaditi nova stabla i formirati nov Kej u dužini od preko 1.5 kilometara. Gradonačelnik Vasić je u razgovoru za Pirotske vesti pozvao građane, posebno one najmlađe da prisustvuju istorijskom trenutku kada će se, u subotu u podne, početi sa radom na produženju Keja uzvodno od Železničkog mosta. Takođe, potpuno novi Kej će se praviti i u Novom tigrovom naselju pa će to biti još jedna zelena oaza u našem gradu, kazao je Vasić.

Budući “novi” Kej

-Kej je simbol Pirota i predstavlja prelepu zonu za šetnju, rekreaciju, opuštanje u centru grada. Mi smo dosta proteklih godina uložili u Kej ali namera nam je da idemo dalje. Radi se projektna dokumentacija za proširenje Keja od Gazele nizvodno, ja se nadam da ćemo već naredne godine proširiti Kej i u tom delu nekoliko stotina metara. Pored toga, zasadili smo sadnice između Gazele i Golemog mosta, a ove godine obeležavamo i 95. godišnjicu od formiranja Keja pa tim povodom pozivam naše sugrađane da nam se pridruže u subotu u podne, pozivam i gorane, posebno mališane. Tada ćemo početi formiranje Keja od Železničkog mosta ka Kupalištu, gde su već posađene sadnice, ali se sada sve to nastavlja. Pored te lokacije, sadićemo sadnice i na lokaciji od Železničkog mosta ka Kompenzacionom bazenu. Naša ulaganje će biti oko dva milona dinara, ali  to neće biti kraj akcije. S obzirom da smo konkurisali u Ministarstvu poljoprivrede i dobili sredstva mi ćemo nastaviti ovaj posao pa će oko 440 sadnica biti zasađeno oko samog Kompenzacionog bazena u dužini od oko 1.5 kilometara-kazao je gradonačelnik Vasić Pirotskim vestima.

Vasić: Pozivam Piroćance da čuvamo naš Kej, to je blago koje ostavljamo za buduće generacije

-Kej vidim kao pravu zonu za rekreaciju, zabavu uživanje i pozivam sve Piroćance da to što imamo čuvamo. Trudili smo se da nabavimo formirane sadnice visine pet do šest metara sa poprečnim presekom od deset i više centimetara, dakle “školovane” sadnice, ali bez obzira na to, Kej moramo da čuvamo. Trenutno Kej ima dužinu od oko 1.5 kilometar, a kada radovi budu završeni on će se prostirati na dužini od 2.5 do 3 kilometara i to je blago koje ostavljamo za buduće generacije-zaključuje Vasić.

Novi drvored i ka Bolnici, a u Novom tigrovom naselju, od naselja Rasadnik pa sve do AMS-a još  jedan Kej

-Osim Keja koji će biti mnogo radova, formiraće se i lep drvored ka Bolnici  a u narednom periodu nam je namera da na lokaciji gde uređujemo kanal Rogoz formiramo novi “mini” Kej, novi drvored, novo šetalište i da to takođe bude još jedna zona za rekreaciju ljudi iz ovog dela grada. Oni će moći da šetaju i uživaju pored kanala koji je nekad bio ruglo, a sada će biti lepa vodena površina sa uređenim bedemima, urađenom stazom, tu će biti još jedan pojas zelenila, pojas koji će štititi od vetra, takozvani vetrozaštitni pojas. Nadam se da ćemo postići dogovore i sa Kancelarijom za javna ulaganja Vlade RS o produžetku uređenja tog dela Keja, jer želimo da od Rasadnika, gde smo stigli, uredimo šetalište i drvorede sve do Auto Moto Saveza. Time ćemo postići da Pirot bude na neki način decentralizovan, da na nekoliko mesta u gradu imate prelepa šetališta, uređena mesta za uživanje i rekreaciju-kazao je Vasić.

Drvored će biti napravljen i pored reke Rogoz

 

https://www.pirotskevesti.rs/gradska-hronika/kompenzacioni-bazen-jedan-od-najznacajnijih-centara-kada-je-o-bogatstvu-pticijim-vrstama-rec/

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker