Lokalna samouprava

Pirot dobija i energanu na biomasu?

Rukovodstvo Gradske toplane uz podršku Grada Pirota počelo razgovore sa Kancelarijom za javna ulaganja o izgradnji nove energane na biomasu

Gradska Toplana u Pirotu je do sada realizovala nekoliko značajnih investicija čime je znatno unapredila svoj rad, i podigla na viši nivo kvalitet isporuke toplotne enrgije svojim korisnicima. Jedna od investija, koja ima višestruki značaj, jeste prelaz na komprimovani prirodni tečni gas, a sve više se razmatra ideja o realizaciji nove investicije i stavaranja uslova za rad na biomasu kaže, direktor Toplane, Bratislav Ćirić.

“O realizaciji projekta uvođenja biomase kao energenta razmišljamo duže vreme. Razgovarali smo sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima o ovom projektu. Imali smo veoma konstruktivan sastanak pre desetak dana. Dobili smo zadatak šta treba da dostavimo od podataka, odnosno kompletne analize, broj naših kupaca, kvadraturu koju grejemo, dužinu mreže i slično. Očekujemo u narednom periodu još jedan sastanak sa predstavnicima Kancelarije kako bi se razmatrala mogućnost finansiranja. Reč je o velikom i skupom projektu koji mi iz naših sredstava ne možemo da realizujemo. Imamo veliku podršku grada, i na narednom sastanku ćemo odrediti modele finansiranja. Bila bi to izgradnja potpuno nove Energane na biomasu na parceli Gradske toplane, ili na nekoj od okolnih parcela. Druga varijanta je javno privatno partnerstvo. Ovaj projekat bi sigurno dao velike efekte – na ekologiju, stabilnost cena grejanja, energenta i razvoj lokalnog tržišta”.

Ćirić je dodao da projekat izgradnje magistralnog gasovoda ulazi u sam finiš. Energana “Senjak” je u potpunosti spremna za priključak.

-Na to bi se nadovezao projekat biomase sa određenim kapacitetom, ali Energana “Senjak” bi sigurno ostala u funkciji i pokrivala bi eventualne pikove u sezoni. Još uvek niije definisan kapacitet nove kotlarnice na biomasu, ali ona bi bila noseći energent, a komprimovani prirodni gas bio bi kao dopuna. S obzirom na okolnosti, poskupljenje struje i ostalih energenata, Toplana očekuje povećanje broja korisnika, izjavio je Ćirić u razgovoru za Pirotske vesti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker