Ostale vesti

Piroćanka S.M. deveta ubijena žena u Srbiji od početka godine

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 9 žena, poslednja žrtva je naša sugrađanka  S.M. koju  pucnjem u glavu usmrtio M.M. Ubistvo se dogodilo u centru Pirota na očigled prolaznika, ispred prodavnice  u kojoj je ona pazarila. Kako je objavljeno M.M. se nakon ubistva prijavio policiji. Ovaj događaj je potresao  Pirot ali i celu Srbiju.

“Osuđujem svaku vrstu nasilja nad ženama, događaj od juče je potresao ceo grad, svi poznajemo ženu koja je ubijena, mislim fda bi institucije malo više trebalo da se bave ovom temom.”

“Ja sam je lično poznavala, imala je butik. Strašno sam potrešena, izjavljujem porodici saučešće. Ovakvo nasilje treba rigorozno kažnjavati, doživotno.”

“Apelujem na sve muškarce da nisu muškarci ako vršee nasilje nad ženama.Muškarci ste ako zaštitite žene, ako pomognete onima kojima je to potrebno.” – izjavili su Piroćanci povodom jučerašnjeg ubistva.

Centru za socijalni rad u Pirotu prošle godine prijavljeno je 196 slučajeva nasilja. Direktorka CZSR, Marija Vasić kaže da je od početka ove godine prijavljeno dvadesetak slučajeva nasilja i napominje da od usvajanja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici  radi i Koordinaciona grupa na nivou grada, razmenjuju se informacije ali se preventivni programi moraju pojačati.

Povodom ubistava reagovale su ženske organizacije civilnog sektora uz konstataciju da je u ovom slučaju zatajila pravovremena reakcija celokupne društvene zajednice.

Gradonačelnik Pirota,  Vladan Vasić, najoštrije je osudio ubistvo ali I svaku vrstu nasilja nad ženama. On je pozvao građane da grade sigurnije I bolje društvo zasnovano na međusobnoj toleranciji. Lokalna samouprava daje podršku svakoj žrtvi nasilja a gradonačelnik poručuje da žrtve nisu same a porodici ubijene sugrađanke uputio najiskrenije saučešće.

“Svedoci smo da se nasilje događa, na ulici, na radnom mestu, u porodici I želim da ohrabrim žrtve nasilja da se jave nadležnim institucijama, a da nadležne institucije pozovem da brže I oštrije reaguju u ovakvim slučajevima. Mi želimo da budemo miran I bezbedan grad, da širimo toleranciju I solidarnost I svi bismo trebali da se potrudimo da tako Pirot izgleda. Ovo što se juče desilo, neka se nikada više ne ponovi” – poručio je gradonačelnik Pirota.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker