Sport

Piroćanac – rukometni trener Vladan Mijalković osvojio prvenstvo Holandije

Vladan Mijalković, Piroćanac – rukometaš koji se ovim sportom bavio najpre u Pirotu, gde je ponikao, a zatim i u još nekoliko klubova u nekadašnjoj Jugoslaviji, da bi karijeru nastavio u Holandiji gde je rukometni trener, sa svojom ekipom – Tachos, iz holandskog grada Waalwijka, osvojio je Omladinsko prvenstvo Holandije. 
Kako je Mijalković kazao u intervjuu za Pirotske vesti, reč je o ogromnom uspehu, najvećem u dugoj istoriji kluba.
-Ekipa je, kada sam je preuzeo pre četiri godine, bila na jako niskom nivou. Na uspehu koji je sada postignut počelo je sistematski da se radi pre šest godina jer ovaj klub zadnjih 20 ili 25 godina nije pravio igrače već ih je kupovao sa strane i tako godinama stvarao ekipu. Međutim, došla je kriza i oni više nisu mogli da nastave sa tom praksom kupovine igrača pa je doneta odluka da se igrači stvaraju iz sopstvenog pogona. Trebalo je puno vremena da se dođe do osvajanja titule. Pre četiri godine, kada sam preuzeo ekipu, morao sam najpre da krenem sa edukacijom igrača, preko discipline i same taktike rukometa pa do organizovanja cele strukture u omladinskom pogonu, od mlađih pionira pa do moje ekipe omladinaca. Prvi rezultati došli su tek prošle godine, kada je nekoliko naših igrača selektirano za reprezentaciju Holandije do 19 godina, a nekoliko za reprezentaciju do 17 godina. Imamo takođe i tri reprezentativca za rukomet na plaži-kaže  Mijalković za Pirotske vesti.

Piroćanac Vladan Mijalković rukomet prvaci Holadnije

Mijalković: Postali smo prava fabrika za proizvodnju kompletnih igrača

Po Mijalkovićevim rečima, prošle godine je njegova ekipa “za dlaku” izgubila ovu titulu, ali je ove godine to ipak uspela i ušla u klupsku istoriju.
-Prošle godine smo izgubili finale u zadnjih 30 sekundi pa je zbog toga sada naša radost tim veća jer smo dosanjali san koji smo čekali godinu dana, a na tome radili proteklih godina-kaže Mijalković.

 

Piroćanac Vladan Mijalkoivć

Nakon Pirota, gde je ponikao, Mijalković je promenio nekoliko timova u tadašnjoj Jugoslaviji u raznim nivoima takmičenja. Nakon toga je rukometnu karijeru nastavio u Holandiji, gde je ostao da živi sa porodicom i gde već duže vreme radi kao trener.
-Nekoliko godina sam bio trener jedne drugoligaške ekipe, a zadnje četiri sam trener omladinskog pogona ekipe za koju sam inače i došao u Holadniju da igram – Tachos iz mesta Waalwijk-kaže Mijalković.

Broj članova kluba konstantno raste, prošle nedelje kadeti osvojili srebro na nacionalnom prvenstvu

-Prošle nedelje naši kadeti osvojili su na istom nacionalnom takmičenju 2. mesto, uglavnom, nastavćemo sa radom, na dobrom smo putu. Broj članova kluba raste konstantno i samo je pitanje vremena kada ćemo to da pretočimo u kvalitet-zaključuje Mijalković u razgovoru za Pirotske vesti, uz neizbežbe pozdrave svim Piroćancima i rodnom gradu.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker