Kultura

PERIVOJ – projekat koji je okupio veliki broj kreativnih Piroćanaca. Svi oni slave duhovnost i Mali Jerusalim

Jedinstveni umetnički projekat “Perivoj” čiji je idejni tvorac sveštenik Žarko Dimić, starešina Tijabarske crkve, uspeo je da za svega par godina okupi ogroman broj mladih kreativnih Piroćanaca, kompozitora, tonaca, videografa, muzikologa, vrhunskih vokalnih instrumentalista, muzičara, ali i modnih kreatora i umetnika drugih usmerenja na istom cilju – svi oni slave Mali Jerusalim, naše svetinje, ali i prirodne lepote Stare planine i pirotskog kraja koje se pojavljuju u spotovima koji su plod rada ove grupe kreativaca. 

Sveštenik Žarko Dimić, koji je i kompozitor, gitarista i vokalni solista,  kazao je za Pirotske vesti da je “Perivoj” nastao pre dve godine kada je snimljen i prvi video spot za pesmu “Premudri Bože”. Ovaj spot je naišao na izuzetno pozitivne kritike ne samo u Srbiji, već je stigao i do Australije i drugih zemalja.

-Zvanično “Perivoj” je zaživeo pre dve godine sa ciljem da se kroz pesmu i muziku pošalje poruka u vezi duhovnog života i generalno poruku života, da ljudi treba da se raduju životu, Bogu našemu, i zaista, naše pesme uglavnom imaju božansku poruku. Sam projekat je započeo pesmom “Premudri Bože”, koja je bila početak stvaranja jednog projekta gde smo pokušali da sve talentovane ljude, barem one koje za sada poznajemo, damo priliku da pokažu svoje talente, muzičarima, pevačima, kostimografima, scenskim stvaraocima i drugima. Došli smo do jako dobre i plodotvorne saradnje iz koje su izašli projekti koji imaju kvalitet i važnost ne samo za sadašnje generacije, već i za buduće-kaže Dimić.

Po njegovim rečima, ove godine su snimljene još tri pesme sa tri spota – “Slavljenička pesma”, “Božji dan” i “Beli krin”. 

-Sve tri pesme su tematski slične, ali aranžmanski i kostimografski se razlikuju jedna od druge. Slavljenička pesma je snimljena pre šest godina u studiju Radio Pirota, tada je gospodin Miki Vlatković bio tonac u radio i on je pristao da nam  pomogne da snimimo pesmu u kojoj je učestvovao dečji hor Doma kulture, instrumentalista Slavoljub Jašarević i zaista snimci su bili jako dobri, ali iz tehničkih razloga mi to tada nismo mogli da realizujemo. Nakon šest godina uspeli smo da tu pesmu snimimo uz divan vokal Doroteje Tošić uz prelepe kadrove videografa Stefana Ćirića,  u ambijentu Stare planine i okoline Pirota – crkve u Izvoru. Ostale pesme smo snimali takođe u raznim ambijentima pirotskog kraja. Na prvom mestu bih istakao pesmu Božji dan, koju smo zaista tehnički najbolje ispratili do sad, naročito na polju kostimografije zbog čega se zahvaljujemo Ani Grgurović, modnom kreatoru iz Pirota koji je svojim kreacijama dala izuzetan doprinos tome da spot izgleda holivudski. Za samu pesmu smo dobili komentare da bi mogla da se nađe na bilo kom evrovizijskom takmičenju-kaže Dimić. U ovom projektu su učestvovali – tonski snimatelj Nikola Kitanović, koji je radio i na aranžmanima, gitarista Slavoljub Jašarević, kavalista Dušan Antić, pevači Filip Vučić, Silvija Nešić, Tijana Mitić, Doroteja Tošić. 

-Zahvaljujem se i Pirotskoj novinskoj agenciji (PINA), odnosno Pirotskim vestima koje su prihvatile da učestvuju sa nama na realizaciji ovog projekta-kazao je sveštenik Dimić.

Silvija Nešić, muzikolog i master teoretičar umetnosti učestvovala je od samog početka ovog projekta u snimanju pesama.

-Sa zadovoljstvom sam prihvatila ovaj zadatak, a prvi zadatak je bio osmisliti moderniju verziju stare crkvene pesme, sa modernijim aranžmanom. Mislim da je ono što smo zajedno uradili za prvu pesmu “Premudri Bože” bio dobar početak i dobar temelj za kasnije projekte. Pevala sam i prateće i osnovne vokale, učestvovala sam u svim spotovima i mogu da kažem da je izuzetna čast i zadovoljstvo raditi sa brojnim talentovanim ljudima iz našeg grada-kazala je Nešićeva za Pirotske vesti.

Modna kreatorka Ana Grgurović kaže da joj je bila velika čast da učestvuje u projektu “Perivoj”.

-Jedno divno iskustvo, blagodareći ocu Žarku, i idejnom tvorcu ovog projekta. Samu inspiraciju sam našla u naslovima pesme i to mi je bila neka vodilja. Trudila sam se da zadržim neki stil koji predstavlja spoj tradicionalnog i modernog, uz šare pirotskog ćilima. Trudila sam se i da ispratim sam aranžman i koncept pesme, tako da je sve sublimirano u jednu celinu-kazala je Grgurovićeva. Govoreći o svojim kreacijama, Grgurovićeva je kazala da sprema novu prolećnu kolekciju svojih kreacija sa kojima će javnost biti blagovremeno upoznata.

Na portalu Pirotske vesti tokom sutrašnjeg dana moći ćete da pogledate nove spotove koji su u produkciji Agencije PINA NC, a u okviru projekta “Perivoj” ugledali svetlost dana. 

 

Šta je “Perivoj”?

-Perivoj je naziv koji smo uzeli iz hrišćanske istorije. Naš hram  – Tijabarska crkva, posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice pa smo želeli da čitav ovaj projekat bude posvećen Bogorodici. Pre mnogo vekova, kada je Bogorodica bila živa, ona je poželela da poseti Lazara, koga je Hristos vaskrsao, on je tada živeo na ostrvu Krit. Plovidba nije ispala onako kako se očekivalo, došlo je do velike oluje, brod se nasukao na sadašnju Svetu Goru, Atos. Bogorodica kada je stupila nogom na kopno rekla – ovo će biti moj Perivoj, ovo će zalog moj za rod ljudski. Mi smo preuzeli taj naziv sa željom da budemo pod blagoslovom i pokrovom Presvete Bogorodice-kazao je sveštenik Žarko Dimić u razgovoru za Pirotske vesti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker