Gradska hronika

Penzionerke u “Eko patroli”

“Eko patrola” koju čine pretežno žene, penzionerke od 65 do 85 godina, bar jednom mesečno obilazi popularna izletišta i turističke destinacije u okolini Pirota. Patrolu čini četrdesetak penzionerki koje svojom energijom i fizičkom spremnošću predvodi osamdesetpetogodišnja Olgica Petković.

U petnaestak akcija, članice Gradske organizacije penzionera očistile su kej od Golemog do Železničkog mosta, Sarlah i okolinu, izletište na Planinarskom domu i Tupavici i druge popularne destinacije koje rado posećuju Piroćanci i gosti koji dolaze.

“Opremljene smo fluorescentnim prslucima, na leđima imamo natpis organizacije i donatora koji pomažu naše akcije” – kaže Olgica Petković. Za ovu osamdesetpetogodišnju penzionerku 10 kilometara , koliko obično pređe “Eko patrola”, ne predstavlja problem. Ona kaže da patrola sakuplja smeće, odlaže ga i obaveštava o tome JP “Komunalac” koji dolazi i uklanja ga.

Nakon svake ekološke akcije u selima pirotske opštine su organizovane “sedenće” koje se obično završavaju muzikom, pesmom i kolom koje zajedno odigraju članice patrole sa meštanima.

Pored “Eko patrole” Gradska organizacija penzionera Pirot organizuje aktivnosti koje imaju za cilj promociju pirotskog govora, obeležavanje važnih datuma i sećanje na značajne istorijske ličnosti kaže, Jovan Nikolić, predsednik udruženja.

Već početkom jula u velikoj akciji “Eko patrole”, koju će podržati JKP “Regionalna deponija”, penzioneri će čistiti potes oko Smilovskog jezera. Patrola će pešice obići i druga popularna izletišta u opštini Dimitrovgrad.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker