Gradska hronika

Penzioneri-laka meta

Penzioneri u Srbiji postali laka meta za razne trgovce koji im, na „poklon večerama” vešto prodaju jastuke, posteljinu, masažere, magnetne narukvice, piše portal Telegraf.rs.

Igra na sreću koju je zaplenila pirotska policija "gros"
Igra na sreću koju je zaplenila pirotska policija “gros”

Penzioneri u Srbiji postali laka meta za razne trgovce koji im, na „poklon večerama” vešto prodaju jastuke, posteljinu, masažere, magnetne narukvice i drugo.

 Sve je, reklo bi se na prvi mah, lepo organizovano i primamljivo, ali problem je, upozoravaju potrošačke organizacije, u tome što trgovci na taj način znaju da podmetnu različite ugovore od kojih je posle nemoguće odustati, piše “B92″.

Priča počinje tako što vas pozovu telefonom i ljubazno objasne da ste upravo vi taj srećnik koji će dobiti besplatnu večeru. Vaše je samo da, večerajući, saslušate prezentere koji će predstaviti firmu i proizvode koji se prodaju.

Pošto je obično reč o proizvodima koji blagotvorno deluju, poput dušeka s magnetima, jastuka sa specijalnim punjenima i sličnim, mnogi ne mogu da odole toj ponudi, pogotovo zato jer sve to mogu dobiti na rate. Odmah potpisuju porudžbenicu i tu završavaju celu priču jer više ne mogu da se predomisle, iako zakon o pravima potrošača to dozvoljava.

Naime, firma u rekordno kratkom roku stupa u kontakt s Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje i dogovara da rate ugovorene na prezentaciji budu prosleđivane s računa PIO na račun te firme. Ispostavlja se da su potpisane porudžbenice ništa drugo nego ugovor koji sitnim slovima, na poleđini, navodi prava kupca i prodavca.

Tako, recimo, ako neko želi da raskine ugovor zbog novonastalog zdravstvenog stanja, mora firmi da dostavi kopije lekarske dokumentacije. Ako kupac dokaza nema, a i dalje odbija da primi naručenu robu, moraće da plati prodavcu 25 odsto ukupne vrednosti porudžbine.

Ovakvih “besplatnih večera” ima i u Pirotu. Osim ovog načina prevare najstarijih sugrađana, u Pirotu je policija pre par godina razbila dobro organizovanu grupu prevaranata koji su penzionere u okolini Zelene pijace “vrbovali” i u iznajmljenim kućama u blizini pijace organizovali nameštene nagradne igre “gros” i na taj način prevarili veliki broj penzionera, ali su na svu sreću brzo pohapšeni.

izvor:Telegraf.rs

foto-ilustracija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker