Lokalna samouprava

Ovogodišnja sredstva Fonda za razvoj poljoprivrede u Pirotu od 56 miliona dinara iskoristila 854 proizvođača

Novčana sredstva za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u Pirotu, u poslednjih petnaestak godina, redovno su uvećavanja, da bi u 2021. godini dostigla brojku od 56 miliona dinara. Takođe, iz godine u godinu povećavao se i broj korisnika subvencija, poljoprivrednih proizvođača, tako da su ove godine podsticaje iskoristila ukupno 854 poljoprivrednika. Od tog broja, 142 proizvođača dobila su subvencije za veštačko osemenjavanje, za šta je utrošeno skoro 2,5 miliona dinara. Kao i svake godine, kaže članica Gradskog veća zadužena za poljoprivredu, Mimica Kostić Đorđević, veliko interesovanje vladalo je za voćarsku proizvodnju, odnosno podizanje novih voćnih zasada.

Reč je o značajnim sredstvima, kaže Mimica Kostić Đorđević. Mnogi gradovi u Srbiji, koji imaju daleko više obradivog poljoprivrednog zemljišta i registrovanih gazdinstava nego što je to u Pirotu, imaju znatno manje sredstava u svojim budžetima u odnosu na Pirot.

“U skladu sa potrebama poljoprivrednih proizvođača kreira se program mera tako da je široka paleta mera koje mogu da koriste. Svake godine se unapredi neka nova mera, ove godine imali smo novu meru za ruralni turizam. Imamo 11 korisnika i za ovu namenu smo opredelili 2,8 miliona dinara. Ono što je jako bitno sredstva su utrošena namenski, naši proizvođači su jako zadovoljni. Možemo da uočimo, kada smo radili analize, da se trend investiranja u voćarstvo i povrtarstvo povećava iz godine u godinu. Imali smo 321 korisnika za voćarsku i povrtarsku proizvodnju, a tu ne zaostaje ni investicija u fizičku imovinu gazdinstva, to jest za kupovinu razne mehanizacije i opreme gde imamo oko 150 korisnika” – izjavila je, pored ostalog, Mimica Kostić Đorđević.

Ne treba zanemariti i ulaganja poljoprivrednika u nabavku sistema za navodnjavanje, kupovinu kvalitetnih priplodnih grla stoke, opreme za pčelarsku proizvodnju i osiguranje useva i plodova.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker