Kultura

Otvorena izložba Zorana Aleksića Kokija

Izložba crteža, slika i skulptura Zorana Aleksića Kokija otvorena je sinoć u Galeriji “Čedomir Krstić”. Osnovni motiv radova izloženih u pirotskoj Galeriji je pejzaž.  IMG_20160812_200153

Na ovoj izložbi su predstavljeni lični doživljaj pojedinih krajeva i unutrašnjih stanja koja određeni predeli i situacije izazivaju u autoru.

IMG_20160812_200809

– Prikazani su toponimi ovog kraja, već 10 godina radim na pejzažima, a kada sam počinjao moja ideja je bila da osoben način predstavim Pirot, odnosno okolinu gde sam odrastao, koja mi se vraća u snovima i danas posle toliko godina. Svako ko bi želeo da vidi faktografski prikaz nekog predela i da ga prepozna, neće uspeti, ovo je intimni odnos prema prostoru u kojem sam proveo detinjstvo. Paralelno sa drugim stvarima kojima se bavim razvijala se i skulptura. Ovde predstavljam koncept koji nazivam unutrašnji pejzaž, a to su oni prostori koji svi imamo u sebi, kojih se svi plašimo ili koji nas raduju i koji uslovljavaju naše ponašanje prema drugim ljudima, zapravo napravljena je interakcija između skulptura, naših lica ili naših podličnosti, uslovno rečeno, i tih prostora – kaže Zoran Aleksić, autor izložbe.

IMG_20160812_201503

IMG_20160812_200301

Pored slikarstva i vajarstva Aleksić se bavi mnogim drugim vrstama umetnosti, a bavio se filmskom umetnošću, literarnim radom, muzikom. Aleksić je diplomirao na odseku slikarstva Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, a na poslediplomskim studijama bio je u klasi profesora Čedomira Vasića, podsetila jeRadmila Vlatković, direktorka Galerije, na otvaranju izložbe.

IMG_20160812_200848

– Zoran Aleksić Koki je jedanje od istraživača mogućnosti, koji će na prvi pogled jednostavnu komunikaciju, slika ili slikovnog, komplikovati. Početak je negde u ekspresionizmu, ali sledom logike stiže do kolaža simbolizma, nadrealizma i različitih smerova konceptualizma. Posmatra svet kroz psihološku prizmu, ne trudi se da bude dopadljiv, a radovi su mu veoma lični, emotivni, proživljeni – rekla je direktorka Galerije.

IMG_20160812_200938

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker