Lokalna samouprava

Organizacija rezervnih vojnih starešina Pirot obeležila 102 godine postojanja i 103 od proboja Solunskog fronta

Na Srpskom vojničkom groblju u Pirotu, na Metiljavici, danas je na prigodan način obeležena 102. godišnjica Organizacije rezervnih vojnih starešina Srbije i Pirota i 103 godine od proboja Solunskog fronta. Cveće na spomenik 7.610 palih boraca, div junaka, iz Pirota i Pirotskog okruga položili su predstavnici grada Pirota, Gradskog odbora SUBNOR-a Pirot, Centra ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu, i GO Socijalističke partije Srbije Pirot.

Generalni sekretar Organizacije rezervnih vojnih starešina u Pirotu, Toplica Stefanović, pozdravljajući prisutne, naglasio je da su rezervni oficiri i podoficijri u svakoj prilici bili u prvim borbenim redovima i svojom hrabrošću i znanjem predvodili svoje vojnike u svim ratovima.

“Nalazimo se ispred spomen obeležja 7.610 poginulih ratnika pirotskog kraja koji su dali svoje živote u Prvom i Drugom balkanskom ratu i Prvom svetskom ratu. Od početka Balkanskog rata odazvao se veliki broj Piroćanaca, blizu 4.000. U povlačenju preko Albanije učestvovalo je oko 3.800 boraca iz našeg kraja. Po oporavku srpske vojske 12. septembra 1918. godine počela je artiljerijska priprema za napad, a 15 septembra, tačno u 5 časova i 30 minuta Piroćanac, potpukovnik Ćiro Daskalović, pucnjem iz pištolja dao je znak za proboj Solunskog fronta. U proboju Fronta učestvovalo je 1.869 Piroćanaca od kojih se mali broj vratio svojim kućama” – rekao je Stefanović.

Pomoćnik gradonačelnika Pirota, Vidojko Panajotović, rekao je da ono što su srpski borci učinili u periodu od 1912. do 1918. godine prevazilazi borbu za interes jednog naroda i jedne države. Borili su se za ostvarenje osnovnih ljudskih vrednosti, prava na slobodu srpskog naroda i za to dali svoje živote. Ovaj dan simbolizuje beskrajno rodoljublje, hrabrost, junaštvo i spremnost na žrtvu zarad slobode. Od prošle godine ovaj dan se obeležava i kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, rekao je Panajotović.

foto Aleksa Cakić, Ljubiša Stojanović

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker