Lokalna samouprava

OPREZ! Sve više tragova medveda na planinama oko Pirota. Upozorenje za planinare, rekreativce, sakupljače plodova…

Na planinama oko Pirota, pre svega na Staroj planini, ali i okolnim vrhovima i predelima u okviru Specijalnog rezervata prirode Jerma, sve češće se mogu naći tragovi medveda. Nedavno je na lokaciji Klisura viđena ženka medveda sa dva mladunca, a najnoviji primer su tragovi medveda, na putu kojim se kreću i ljudi, između sela Iskrovci i Petačinci, nedaleko od kanjona Jerme. Iz Turističke organizacije Pirot i JP Srbijašuma, koje gazduje Parkom prirode Stara planina i Specijalnim rezervatom prirode Jerma apeluju na sve planinare, zaljubljenike u prirodu, sakupljače plodova, da budu oprezni, da se kreću obeleženim stazama, nikako van njih i najbolje da na planinu idu u pratnji planinarskog vodiča.

-I proteklih meseci meštani su nam javljali, ali i planinari, da su videli tragove medveda, u delovima našeg kraja, koji su na manjim nadmorskim visinama. Ovaj snimak i slike su od prošlog vikenda iz atara sela Petačinci i to na putu koji koriste i ljudi-kaže  direktor TOP Bratislav Zlatkov za Pirotske vesti.

Po njegovim rečima, u poslednje vreme tragovi medveda  viđaju se sve češće, zbog čega se i apeluje na oprez. Snimke i slike snimili su meštani sela Petačinci.

-Slične primere imali smo ove godine kada smo obeležavali staze za trku Highlander i to na stazi od veoma posećenog vidikovca Smilovica ka izletištu Krivi vir, u Temskoj. Takodje, vrlo blizu sela i na manjim nadmorskim visinama, što je neuobičajeno za ove životinje. Planinari i ljudi koji ih prevoze do najudaljenijih lokaliteta u PP Stara planina, kažu da su pre par meseci videli medveda sa dva mečića na lokalitetu Klisura, iznad Dojkinaca, na putu koji vodi ka atraktivnim mestima Ponor, Stažna čuka i Kopren. Molimo Vas, bez udaljavanja od obeleženih staza, i puta, ako je moguće uvek uz prisustvo planinskog vodiča, bez panike i uznemirenja… Očigledno se menja i priroda i njihova narav, ovo je njihovo prirodno stanište i opet apelujemo na oprez i pažnju kada ste u prirodi-kaže Zlatkov.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker