Lokalna samouprava

Okončana prva faza unutrašnjeg uređenja Tvrđave “Kale” – Uskoro Tvrđava otvorena za posetioce

Prva faza unutrašnjih radova na oživljavanju srednjovekovne Tvrđave “Kale” u Pirotu je završena. Sledi primopredaja izvedenih radova i oko 20. februara Tvrđavu će moći da obilaze turisti i drugi posetioci. Prva faza radova bila je vrlo kompleksna i obimna kaže, pomoćnik gradonačelnika Pirota, Bojan Ranđelović. Obnova je zahtevala nabavku adekvatne opreme, ali i građevinske radove koji su bili preduslov da bi se krenulo u realizaciju projekta. 

tvrdjava uređenje pirot

Ranđelović kaže da su kroz celu Tvrđavu i svih pet kula postavljene elektroenergetske i telekomunikacione instalacije i gromobranska zaštita što je bio osnovni preduslov za multimedijalne sadržaje – osvetljenje, internet, video nadzor. U dve kule, Crkvici i Istočnoj kuli uvedeno je osvetljenje, postavljen je adekvatan nameštaj i urađeni su panoi. U planu je da se ubrzo konkuriše kod Ministarstva turizma za sredstva, kako bi se realizovala i druga faza radova, kaže Ranđelović. Ono što je veoma važno biće nabavljena kompletna multimedijalna oprema za svih pet kula. Objektom će upravljati Muzej Ponišavlja kako bi kompletno bio u funkciji.

Vrednost radova prve faze, koji su bili produženi zbog epidemiološke situacije, je oko 7,5 miliona dinara bez PDV-a, a koliko će koštati druga faza radova biće uskoro poznato kada se uradi revizija predračuna koji je napravljen pre tri godine, ali treba računati na brojku od oko 10 miliona dinara. S obzirom na značaj srednjovekovne tvrđave “Kale”, ne samo za grad Pirot već i Republiku Srbiju, realno je očekivati da Ministarstvo turizma obezbedi veći deo sredstava.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker