Gradska hronika

Održana Završna konferencija povodom borbe za suzbijanje diskriminacije Roma – Pirot primer dobre prakse i po ovom pitanju

U velikoj sali Skupštine grada Pirota održana je Završna konferencija u sklopu Kampanje za osnaživanje romske zajednice za suzbijanje diskriminacije. Konferenciji je prisustvovao veliki broj učesnika, oko četrdesetak predstavnika različitih institucija i organizacija, kojima su se najpre obratili, predsednica Alijanse protiv diskriminacije Roma, Radmila Nešić, vođa InR programa GIZ – a, Aleksandra Dimić Ugrinaj, i pomoćnica gradonačelnika Pirota, Milica Golubović. Na Konferenciji su predstavljeni rezultati projekta, a posebna pažnja posvećena je rezultatima studije koja je realizovana u okviru projekta.

Aleksandra Dimić Ugrinaj, koja vodi Program Nemačke razvojne saradnje, pod nazivom, Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa, smatra da je projekat od velikog značaja i tim povodom podržana je Alijansa za borbu protiv diskriminacije Roma, koja je okupila nekoliko organizacija civilnog društva koji su sproveli kampanju u ukupno devet jedinica lokalnih samouprava.

“Istraživanja pokazuju, kao i predstavnici organizacija, da jeste bitno govoriti o diskriminaciji, zato što se mnogo toga ne prepozna, mnogo toga se prosto toleriše i važno je da svi ljudi znaju koji su mehanizmi i koje mogućnosti postoje da se, najpre, prevenira, a zatim, ako se nešto desi, da se shodno tome i reaguje. Rađeno je nekoliko studija u protekle dve- tri godine i diskriminacije ima. To je društvena pojava koja nije samo u Srbiji prisutna i izuzetno je važno raditi na tome. To su procesi koji zahtevaju vreme, jer se svest jednog društva ne menja tokom noći, potrebni su treninzi i ovakve kampanje. Imamo rezultate koji nas bodre i ukazuju da je ovo što radimo bitno i da treba nastaviti u tom pravcu i narednih godina” – izjavila je Aleksandra Dimić Ugrinaj.

Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota, je rekla da grad Pirot aktivno radi na unapređenju položaja Roma i Romkinja dugi niz godina i smatra da se ide u dobrom pravcu.

“Prvi značajan korak koji smo napravili jeste izrada Lokalnog akcionog plana za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, iz kojeg je proizašlo mnogo programa i aktivnosti koje su realizovane na području grada. Takođe, imali smo aktivan mobilni tim na terenu sa čime se nastavlja, a tu su i brojni projekti sa stranim donatorima. Ističem odličnu saradnju sa GIZ-om, i nadam se da ćemo tako i nastaviti. Naši sugrađani, pripadnici romske nacionalnosti, kao i svi drugi, treba da imaju pristup i sociijalnoj zaštiti, zapošljavanju, obrazovanju, stanovanju i zdravstvenoj zaštiti. Paralelno sa tim moramo raditi na suzbijanju diskriminacije koja, nažalost, postoji” – kazala je Golubovićeva.

Prema rečima Žikice Askovića, projekt menadžera, projekat je imao za cilj da osnaži romsku zajednicu da prepozna diskriminaciju i da adekvatno reaguje, ako se ona desi.

“U proteklih godinu dana, takozvani monitori na projektu, osobe koje su prošle kroz proces obuke za praćenje slučajeva diskriminacije pratili su stanje i iskoristili za studiju koja će biti predstavljena na konferenciji. Takođe, u devet različitih regiona u Srbiji organizovano je 27 info sesija sa preko 550 učesnika iz romske zajednice, koji su danas upoznati sa pojmom diskriminacije i mehanizmima za njihovo suzbijanje. Želim da istaknem, od kada je u mandatu kopredsedavajuća organizacija Alijanse “Ternipe” zabeleženi su mnogi slučajevi diskriminacije i reagovano je u saradnji sa zaštitnikom za rodnu ravnopravnost građana i dobili smo podršku relevantnih institucija Nacionalnog romskog saveta” – kaže Asković

On je dodao da je Pirot primer dobre prakse po mnogim pitanjima, pa i kada je reč o Romima, jer u Pirotu, jednostavno, nema diskriminacije.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker