Lokalna samouprava

Održana radionica za planiranje u slučaju kriznih i vanrednih okolnosti

U Beogradu je 10. i 11. maja 2018. održana radionica za planiranje u slučaju kriznih i vanrednih okolnosti, odnosno planiranje u cilju obezbeđivanja zdravstvene zaštite u potencijalno kriznim situacijama izazvanih povećanim prilivom ili produženim boravkom migranata i izbeglica. Radionica je organizovana za predstavnike lokalnih samouprava, zavoda za javno zdravlje i domova zdravlja iz Šida, Pirota i Vranja. Kao predstavnici Pirota, radionici su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Bojan Ranđelović i Sreten Savov, iz Gradskog štaba za vanredne situacije, kao i dr Elizabeta Aleksić i dr Radmila Zec, iz pirotskog Zavoda za javno zdravlje i dr Vladana Stojanović, načelnica Službe hitne pomoći, u ime Doma zdravlja Pirot.

 

U cilju planiranja za slučaj kriznih i vanrednih okolnosti, predložen je set aktivnosti koje treba sprovesti kako bi se pripremilo za vanredne situacije prouzrokovane bilo kojim događajem i kako bi se njihov negativni uticaj minimizirao. Ove aktivnosti obuhvataju i izradu, sprovođenje, simulaciju, praćenje i redovno ažuriranje planova, a  deo su tri ključna elementa za planiranje za slučaj kriznih i vanrednih okolnosti koji se odnose se na spremnost, odgovor i oporavak.

Radionicu je otvorila dr Žofija Pustaji, šefica kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, koja je ovom prilikom naglasila da su ove opštine dale dobar primer u efikasnom odgovoru na migracionu krizu, a ova vrsta radionica omogućava da se još bolje pripreme za buduće krizne situacije. Takođe je istakla i pionirski efekat ove radionice, imajući u vidu da su u ovoj vrsti aktivnosti ove opštine među prvima u Srbiji.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker