Lokalna samouprava

Od budžetskog viška nove investicije i socijalna davanja

 Na današnjoj sednici Opštinskog veća SO Pirot većnici su raspravljali o raspodeli budžetskog viška u iznosu od oko 177 miliona dinara. Ovaj novac biće raspoređen za izgradnju nove sportske hale u OŠ “Dušan Radović”, za nova podsticajna davanja za decu, nove objekte, ali i za infrastrukturu poput Saobraćajnice 1 koja je važna za dalju ekspanziju kompanije Tigar tajers, kao i za asfaltiranje puteva ka selima Pakleštica, Rosomač i drugim delovima opštine Pirot.

opstinsko vece (3)

 Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kazao je da će višak biti raspoređen za nove investicije, socijalna davanja, ali i asfaltiranje puteva ka selima i u gradu.

 – Ono što je novina jeste jednokratna isplata od 10.000 dinara za decu koja polaze u prvi razred a korisnici su dečjeg dodatka. Mislimo da je to prava socijalna mera jer dečji dodatak u Srbiji nije podsticajna mera za rađanje nego neka vrsta socijale. Te porodice su u teškoj situaciji i mislim da pomoć od 10.000 dinara nije zanemarljiva. Reč je ukupno o 1.620.000 dinara. Takođe, planira se i izgradnja sportske hale u dvorištu OŠ “Dušan Radović”. To je poprilično velika stvar za tu školu i ceo taj kraj. Gradiće se hala od 1.000 kvadrata, od čvrstog materijala, biće namenjena za školske aktivnosti, imaće prateće objekte, tribine i ideja nam je da se tamo presele sva takmičenja za mlađe kategorije za košarku i odbojku, da rasteretimo sportsku halu “Kej”, Pedagošku akademiju, ali i da se preseli deo aktivnosi u taj deo grada koji je po meni malo oskudan u sportskim dešavanjima i poboljšamo uslove u školi. Takođe, planiramo i da pravimo kotao koji će grejati školu, halu i vrtić “Prvomajski cvet”, tako da se dosta stvari rešava na taj način. Opredeljeno je i 9.5 miliona dinara Gimnaziji i Arhivu za objekat bivše biblioteke u dvorištu Gimnazije, gradiće se dvonamenski objekat, jedan deo će biti namenjen Arhivu, jedan Gimnaziji. Ono za šta u proteklom periodu nismo imali para, za neke putne pravce prema selima sada će biti rešeni. Skoro polovina viška prihoda je opredeljeno Direkciji za izgradnju grada – 81 milion dinara. Sad je budžet Direkcije vrlo ozbiljan jer imaju sada već preko 400 miliona dinara. Od toga za Saobraćajnicu 1 izdvojeno je 44 miliona dinara. Reč je o velikim i kompleksnim radovima, zbog nasipa, problem je i bliziina korita Nišave, radiće se i vodovodna i kanalizaciona mreža, rasveta, povezujemo ulicu Nikole Pašića sa magistralnim putem, budućim Koridorom 10, Industrijskom zonom. To će omogućiti proširenje Tigar tajersu tako da je reč o veoma značajnoj saobraćajnici-kazao je Vasić.

Po njegovim rečima, u planu je i asfaltiranje puta ka Pakleštici, biće završen, a ne smemo da zaboravimo i Rosomač, tu je farma Bele vode-tu je namenjeno 14 miliona dinara.

video prilog TV Pirot

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker