KulturaOstale vesti

Očuvanje istorijskog nasleđa i doprinos u razvoju kolektivnog sećanja na prošlost varoši – misija Udruženje istoričara Pirota

Udruženje istoričara Pirota juče je obeležilo osam godina od osnivanja. Kako je rekao Predrag M. Vidanović, predsednik Udruženja, cilj sa kojim je udruženje osnovano je u potpunosti opravdan. Udruženje je uspešno  realizovalo desetak projekata od kojih su u udruženju najponosniji na tri: „Moj predak u Velikom ratu“, „Moj predak u Drugom svetskom ratu“ i „Istorija Pirota za decu i mlade“.

Ciljna grupa tokom realizacije  projekata bili su naši najmlađi sugrađani, kojima je kroz aktivno učešće u aktivnostima omogućeno da saznaju važne pojedinosti iz istorije Pirota. Ovi projekti su iznedrili i tri publikacije koje danas čine važnu dopunu kolektivnog sećanja na prošlost varoši. Predrag M. Vidanović, predsednik Udruženja istoričara Pirota, kaže da su radi afirmacije najmlađih koji se bave istorijom od prošle godine  ustanovljene godišnja nagrade za najuspešnije učenike na republičkim i okružnim takmičenjima iz istorije, čime se posebno vrednuje trud onih koji se mimo redovne nastave angažuju i postižu rezultate.

Udruženje istoričara se može pohvaliti i projektima koji su bili namenjeni stručnoj i široj javnosti poput naučnog skupa „Pirot od turske kasabe do modernog grada – preko Berlina i Versaja“ koji je održan povodom 140 godina od oslobođenja Pirota i pripajanja Srbiji. Tim povodom u našem gradu se 2018. godine okupilo dvadesetak eminentnih istoričara koji su svojim radovima rasvetlili neke od važnih aspekata moderne istorije Pirota. Sličnu namenu imao je i projekat „Pirot kroz građu bugarskih arhiva“ koji je realizovan 2019. godine i tokom kojeg je u vidu kopija dopremljeno blizu pet hiljada dokumenata iz Centralnog državnog arhiva u Sofiji koji se odnose na okupaciju Pirota tokom Drugog svetskog rata.

Proteklih osam godina Udruženje istoričara bilo je organizator i mnogih predavanja, promocija knjiga, tribina, javnih časova,  članovi udruženja su autori ozbiljnog broja monografija i naučnih radova koji se tiču istorije Pirota. “Sve to je postignuto zahvaljujući velikoj podršci Grada Pirota i naših stalnih partnera poput Istorijskog arhiva u Pirotu, Narodne biblioteke Pirot, Muzeja Ponišavlja i Gimnazije Pirot, ali i profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu i Nišu. Naša misija je da nastavimo i dalje da radimo kao i do sada kroz realizaciju novih i zanimljivih projekata na korist lokalne zajednice” – rekao je Predrag M. Vidanović, predsednik Udruženja istoričara Pirota.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker