Gradska hronika

Obnovljena još jedna česma u Pirotu iz turskog perioda

Nedavno je u potpunosti renovirana još jedna česma u Pirotu koja potiče iz turskog perioda. Reč je o staroj česmi u Ulici Nišavski odred koju su Piroćanci različito nazivali – Ciganska češma, verovatno zbog romskih kuća u blizini, Strošena češma, a zvaničan, radni naziv, je Arizankova česma. Direktor JP “Vodovod i kanalizacija”, Zoran Nikolić, kaže da postoji mogućnost da se nadene još neko ime ovoj česmi, ali najvažnije je da se njenom obnovom sačuvala autentičnost, uz malu modernizaciju, i funkcionalnost.

Nikolić kaže da je JP “Vodovod i kanalizacija” imalo za cilj da se sačuva deo istorijskog nasleđa Pirota i da česma u novom ruhu, ali sa zadržanim elementima autentičnog izgleda, nastavi svoj život i bude od koristi.

“Ovo je jako lepa česma i mislim da mnogi naši sugrađani za nju i ne znaju. Mi smo dva puta raspisivali tender i niko nije hteo da se prihvati ovog zahtevnog posla. Firma “Mijić” iz Pirota je izvođač radova, a vrednost posla je oko 680 hiljada dinara. Obnova česme potekla je od inicijative lokalne samouprave sa još jednim ciljem, a to je da se poveća i bezbednost učesnika u saobraćaju, sada se dobija mogućnost da se ova ulica proširi, jer je česma malo pomerena prema dvorištu okolnih zgrada. Istovremeno, želeo bih da kažem da sve česme koje su u funkciji redovno održavamo i najavljujem da ćemo naredne godine obnoviti i najpoznatiju česmu u gradu, Guševicu” – izjavio je Nikolić.

Sve česme u gradu su u sistemu gradskog vodovoda, sem česme na Kaleu. Voda je potpuno bezbedna za piće, kaže Nikolić i apeluje na građane da se česme čuvaju i ne oštećuju.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker