Salon knjiga i grafika

„O opstanku i ubistvu“ – Knjiga ratnih dnevničkih zapisa Voje Čolanovića

Povodom stogodišnjice od rođenja Voje Čolanovića, na Salonu knjige i grafike, predstavljena je knjiga piščevih ratnih dnevničkih zapisa „O opstanku i ubistvu“. Na promociji su, o knjizi  i delu Voje Čolanovića govorile, Jelena Žurić, priređivač knjige i Nataša Milićević, istoričarka. Knjiga koju je priredila Jelena Žurić može  se čitati kao roman o odrastanju, kao svedočanstvo  potpuno potkrepljeno doživljenim i proživljenim a sa druge strane čak i oni koji nemaju dovoljno znanja o tom vremenu knjigu mogu čitati kao zanimljivo štivo koje piše talentovan, mlad čovek.

Jelena Žurić, priređivač knjige, kaže da godinama unazad proučava život i delo Voje Čolanovića, to je bila i tema njenog diplomskog rada i doktorske disertacije. „ Uživam u pripovetkama i romanima ovog pisca koji je nagrađivan svim našim najznačajnijim priznanjima ali je malo čitan“ – kaže autorka. Ovi dnevnici se mogu čitati kao roman o odrastanju jednog mladića, u okupiranom Beogradu, koji je tek završio gimnaziju i koji sanja o tome da se ostvari kao pisac, da studira, da se ostvari u nekoj oblasti umetnosti.

Ona kaže da je dnevnik autentično svedočanstvo o najtežim danima u novijoj istoriji o tome kako je jedna porodica uspevala da preživi najstrašnije dane.  „Čolanović je  maladić koji ostaje sa majkom i sestrom da o njima brine dok je otac u zarobljeništvu. Beograd je u to vreme odsečen od Zemuna i Pančeva odkle su se ranije snabdevali osnvnim namirnicama. Zemun je tada pripadao NDH, Pančevom rukovode folksdojčeri a Beograd gladuje i zimuje  četiri godine“ – kaže autorka. Iz knjige se može mnogo toga saznati o životu pod okupacijom u  velikom gradu ali istovremeno i o drugim gradovima jer Voja Čolanović beleži u dnevniku i svoja iskustva iz drugih gradova gde je bio prinuđen da se odazove Nedićevoj Nacionalnoj službi rada. Radio je širom Srbije i na kraju je završio u borskim rudnicima što je delom predstavljeno u njegovom romanu „Levi dlan, desni dlan“.

Autorka kaže da uživa u svakom redu ovog pisca i pomno čita njegova dela ali da istovremeno čita istoriografske knjige i naučne članke kako bi tumačila detalje koji se pominju u dnevničkim zapisima. Ona ističe da bi volela da se dela Voje Čolanovića čitaju, da se mladi bave proučavanjem onoga što je pisac ostavio iza sebe i da ovi dnevnički zapisi probude interesovanje kod čitalaca.

Jedan deo dnevničkih zapisa  Voje Čolanovića, koje je on sam priredio, „Šapat ispod obešenih“, izašao je u Službenom glasniku 2019. godine, pet godina nakon njegove smrti.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker