Gradska hronika

NSZ: Preko 7.800 prijava za IT obuke

Na upravo završen konkurs za besplatne specijalističke informatičke obuke Nacionalne službe za zapošljavanje stiglo je čak 7.859 prijava, saopštavaju iz NSZ.
Najveći broj prijavljenih kandidata koji su ispunili uslove je sa područja Beograda, njih 2.963, zatim sa područja Novog Sada – 826, slede Niš sa 821 i Kragujevac sa 471 kandidatom.
Najveće interesovanje je iskazano za obuke za Java programiranje (3.378 kandidata), zatim za Front-End Web programiranje (2.211), za obuke za Web aplikacije (913), obuke za PHP programiranje (532), obuke za .NET programiranje (525) i za JavaScript (300).
Ovo je do sad najveće interesovanje za obuke koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje.
Program specijalističkih informatičkih obuka predstavlja nastavak uspešno sprovedenog projekta Vlade Republike Srbije, koji je u 2017. pokrenuo Ministarski savet za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade RS Ana Brnabić.
Sledeća faza je odabir kandidata, u okviru koje se će se vršiti psihološko testiranje i provera znanja engleskog jezika, koje sprovodi Nacionalna služba.
U narednoj fazi selekcije će izvođači obuka testirati osnovno poznavanje rada na računaru.
Prvi ciklus informatičkih obuka počinje u septembru u 10 gradova u Srbiji.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker