Politika

Novi lideri Evrope – Međunarodna konferencija suverenista održana u Sofiji, u Bugarskoj

U petak je u Sofiji, 12.04.2024 godine, održana međunarodna konferencija evropskih suverenista pod nazivom „Novi lideri Evrope“. Na poziv domaćina, bugarske parlamentarne i evropske parlamentarne stranke „Vzgrazdane“ i njenog predsednika Dr Kostadina Kostadinova, učestvovala je i „Srpska stranka Zavetnici“ iz Srbije čiji su predstavnici bili Milan Petrović iz Pirota, kao član Izvršnog odbora stranke Zavetnici i Goran Igić iz Kikinde kao član predsedništva stranke Zavetnici.

Pored domaćina, konferenciji ,za oko 600 prisutnih premaloj kongresnoj Sali Hotela Grand Milenijum, učešće su uzeli i predstavnici partije „AKKEL“ iz Grčke, „Vzrazdane“ iz Moldavije, „Foruma za demokratiju“ iz Holandije, „Republika“ iz Slovačke, „Naša domovina“ iz Mađarske, „Alternative za Švedsku“ iz Švedske, „Mass-Voll“ iz Švajcarske, kao i mnogobrojni domaći i inostrani gosti i mediji. Na kraju konferencije zajednički je potpisana „Sofijska Deklaracija“  u kojoj je naglašen problem krize u Evropi u smislu sve većeg ugrožavanja demokratije od strane neizabrane birokratije, gde ekonomsku stabilnost ugrožavaju interesi medjunarodnih korporacija i finansijskih institucija, ugrožavanje sloboda govora na uštrb masovnoj cenzuri i drugo. Iz svega što su učesnici govorili na Konferenciji, doneta je saglasnost za tri osnovna cilja:

–         Da Evropa mora prestati da bude ekonomska oblast u kojoj dominiraju interesi multinacionalnih korporacija i finansijskih institucija i da naš kontinent mora biti politički prostor odnosa i veza izmedju ravnopravnih i suverenih država.

–         Mora se zaustaviti moć neodgovorne birokratije i da vlast treba biti u rukama građana koji treba da odlučuju kako će da žive, a ne briselskih birokrata.

–         Rat u Evropi mora biti zaustavljen, a to se može dogoditi samo mirovnim pregovorima, a ne sve većim naoružavanjem učesnika u ratu. Evropska civilizacija počiva na miru i na osnovu toga zemlje Evrope trebaju biti nezavisan i moćan faktor u medjunarodnoj politici.

Ispred Srpske stranke Zavetnici, Deklaraciju je potpisao Milan Petrović, koji je u svom izlaganju na Konferenciji, naglasio da pored mnogobrojnih negativnih primera funkcionisanja evropskih institucija, navodi i pozitivan primer medjunarodne prekogranične saradnje grada Pirota i pojedinih lokalnih samouprava iz Bugarske, što je imalo za cilj realizaciju do sada 17 projekata sa ukupno 3,3 milona eura, te da medjusobne posete sa kulturno umetničkim sadržajima, bratimljenja regiona i gradova, održavanje zajedničkih poslovnih i drugih foruma, su samo neki od primera kako možemo medjusobno da uvažavamo i poštujemo svoje nacionalne različitosti a u korist razvoja ekonomije, demokratije i društva uopšte. Goran Igić, je takodje kao govornik ispred Srpske stranke Zavetnici  preneo pozdrave predsednice Srpske stranke Zavetnici, Milice Djurdjević Stamenkovski i u svom izlaganju podsetio na mnogobrojne istorijske činjenice negativnih primera dvostrukih aršina zapadnih sila koji se najslikovitije ogledaju po pitanju Kosova, kao i sve glasnijih potreba naroda evropskih zemalja za očuvanje sopstvenih nacionalnih interesa, sloboda i suverenosti.

Konferencija je značajna i po tome što predstoji izborima za Evropski parlament u Junu mesecu, a u Bugarskoj i za Republički parlament, gde suverenističke stranke u evropi imaju veoma veliki rast poslednjih godina, a sve zbog  izražajnijih razdora načinom funkcionisanja Evropske Unije.

Na marginama Konferencije, po rečima Milana Petrovića iz Pirota, koji ujedno obavlja i funkciju gradskog većnika zaduženog za oblast privrede i privrednog razvoja u gradu Pirotu, sa g-dinom Janošem Argelanom iz mađarske, inače koordinatorom za medjunarodnu saradnju mađarskog parlamenta, iskazana je velika zainteresovanost za obostranu  saradnju sa mađarskim regionima i gradovima u svim sferama društvenih aktivnosti, a posebno u ekonomiji i turizmu.

Takođe, u sklopu posete Bugarskoj, iskorišćena je prilika za sastanak u Bugarskoj gradjevinskoj komori  ( KSB ) zbog velikih mogućnosti saradnje u oblasti gradjevinarstva. Domaćin je bio predsednik Komore sofijske oblasti g-din Blagoj Kozarev  i predsednik KSB g-din Ivan Nestorov, dok su delegaciju iz Srbije predstavljali g-din Tihomir Krstić i Ninoslav Ćirić ispred Centra za biznis i inovacije iz Niša, g-din Goran Igić, savetnik za medjunarodnu saradnju Srpske stranke Zavetnici i Milan Petrović , član gradskog veća grada Pirota. Na sastanku su prezentovane mogućnosti buduće saradnje izmedju srpskih i bugarskih gradjevinskih kompanija, saradnja u oblasti nabavke gradjevinskih materijala za potrebe gradjevinske industrije, kao i potencijalna ulaganja od strane bugarskih kompanija članica njihove komore. Uskoro se očekuje i njihova poseta Srbiji, gde bi se na osnovu sada iznetih mogućnosti saradnje, krenulo u realizaciju određenih dogovora.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker