NOVA STUDIJA: Biljna ishrana smanjuje rizik od srčanih oboljenja za čak 27 odsto
Tridesetogodišnje istraživanje sprovedeno na Harvardu pokazalo je da ljudi koji konzumiraju više proteina biljnog porekla imaju značajno manji rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Studija, koja je uključila više od 200.000 učesnika, pokazala je da osobe koje su konzumirale više biljnih proteina imaju:
– 19% manji rizik od kardiovaskularnih bolesti
– 27% manji rizik od koronarne bolesti srca
‘Rezultati su u skladu sa ranijim studijama koje preporučuju ishranu baziranu na biljnim proteinima ili mediteransku dijetu kao najbolji način za prevenciju kardiovaskularnih bolesti’, ističu lekari.
Stručnjaci preporučuju da odnos biljnih i životinjskih proteina u ishrani treba da bude 1:2 za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. To se može postići:
– Smanjenjem unosa crvenog mesa
– Povećanjem konzumacije koštunjavog voća
– Uvođenjem namirnica poput kinoe, edamame i leblebija
– Zamenom dela mesnih proteina mahunarkama, tofuom i orašastim plodovima
Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti kod odraslih osoba oba pola, a promena načina ishrane predstavlja jedan od ključnih faktora u prevenciji ovih oboljenja.