Kultura

Nova knjiga Eve Rančić – “Ljubavnik Sunčeve kćeri”

Nedavno je, u izdanju Nove poetike, iz štampe izašla nova knjiga Eve Rančić “Ljubavnik Sunčeve kćeri”. Lirsko – poetski zapisi donose vanvremenu priču o ljubavi, snovima, životu i njegovoj neumitnoj prolaznosti, ali i onom iskonskom što se samo sluti i kroz magnovenje nazire u retkim trenucima dubokoumnog sozercanja.

Lirska poezija, ili “poezija u prozi”, prema rečima izdavača, Dragane Bečejski Cvetković, već sama po sebi odbija da bude definisana , kanonizovana, uokvirena. Dragana Bečejski Cvetković u svom osvrtu pod naslovom “Alhemija vremena” ističe: “Šta uraditi sa poezijom u prozi koja se snažnom porukom, lirski, svojom duhovnom dimenzijom otima tome da bude ukalupljena i porobljena” ?

Prozna poezija Eve Rančić je beskompromisna, autentična i svoja, Eva Rančić, prateći magijske zapise, slika sebe. Ona postoji i obitava na ivici snova i stvarnosti. Njene prozno- lirske slike su kao voda, ne zaobilaze ni jednu pukotinu duše, ona “prespavljuje javu”, ali “budna odlazi u snove”. A, prema rečima Milete Aćimovića Ivkova nova knjiga Eve Rančić svrstava se u meditativnu liriku. Već iz žanrovske neodređenosti umetničkog teksta knjige može se naslutiti višeslojnost i metafizička neuhvatljivost reči, kojima se oslikava jedan sasvim neobičan svet u koji će neko zaroniti na dah, a neko će se uvek iznova i iznova vraćati pronalazeći nešto novo što na prvo čitanje nije uočio.

“Ovi čudnovati zapisi, bogati imaginacijom, nestvarnog putovanja na koje se otiskuje Sunčeva kći prateći svog ljubavnika, kako kroz svoje tako i kroz njegove snove, uzbudljivo je, inspirativno i duhovno putovanje ispričao na bajkovit i pitak, slobodno mogu reći, i vrlo nežan način, kroz koji se kroz igru, naizgled naivno i bezazleno, postavljaju sasvim ozbiljna pitanja o ljubavi, životu, smislu, umetnosti, duhovnosti, prolaznosti, trajanju, umiranju. Ujedno, o svemu što preokupira jedno misaono biće”- istakla je sama autorka.

Knjiga “Ljubavnik Sunčeve kćeri”  spada u ona štiva kojima ćete se uvek vraćati, bilo da iz nje crpite inspiraciju ili sreću, ili vam je samo potrebna uteha, a može biti i odličan poklon posebno dragim ljudima

Knjigu moćete naručiti na sajtu: www.novapoetika.com i korisnaknjiga.com

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker