Kultura

Nova izdanja Narodne biblioteke Pirot: “Drame” Jovana Mijalkovića i “Smešne priče” Jordana Andonovića Stavrije

Ne dešava se često da određena dramska dela svoju afirmaciju dožive najpre pred pozorišnom publikom, na sceni, a da potom uđu i u svet književnosti. Upravo je takav slučaj sa dramama Jovana Mijalkovića ,,U noći punog meseca” i ,,Kome dadomo Koviljku”, koje su 2009. odnosno 2013. prvi put odigrane na sceni Narodnog pozorišta u Pirotu. Publika je sa oduševljenjem prihvatila ove komedije intrige pisane na dijalektu koje su, čistim i bezazelnim smehom, vratile Piroćance u neko lepše vreme, među neke bolje ljude, kojih odavno više nema na pirotskoj kaldrmi.

Naša biblioteka prepoznala je u ovim dramama zanimljivo umetničko delo koje bi trebalo otrgnuti od zaborava. Knjiga Jovana Mijalkovića pod nazivom ,,Drame”, u izdanju Narodne biblioteke Pirot, izašla je iz štampe 29.06.2021. godine, da svoj umetnički put nastavi i među čitalačkom publikom.
U izdanju Narodne biblioteke Pirot izašla je i knjiga ,,Smešne priče” više puta nagrađivanog pirotskog humoriste Jordana Andonovića Stavrije. Knjiga ima pedeset humoreski pisanih na dijalektu, kao i rečnik manje poznatih reči i izraza. Recenzenti knjige su profesor književnosti Miloš Sokolović i diplomirani pravnik, novinar i publicista Tomislav G. Panajotović. Ovo je šesta knjiga po redu gospodina Jovana Andonovića Stavrije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker