Lokalna samouprava

Nikad lepša slika u pirotskom porodilištu, 45 beba više, rođena i prva beba u 2017. godini

U pirotskom porodilištu nikad lepša slika, ali i statistika za ponos. U prošloj godini rođeno je 45 beba više u odnosu na 2015. godini, a rođena je i prva beba u 2017. godini – Konstantin Nešić. Po tradiciji, svakog 2. januara gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, u pratnji ćerke Anje, zajedno sa direktorom JP “Vodovod i kanalizacija” Zoranom Nikolićem obišao je pirotsko porodilište kako bi čestitao majkama i podelio im poklone. Vasić je kazao da je izuzetno zadovoljan što ima mnogo više beba u odnosu na ranije godine, ali i pozvao sve majke u Pirotu da rađaju decu.

Gradonačelnik sa prvom bebom u 2017. godini, malim Konstantinom Nešić

Tradicionalno radnu godinu krećemo iz porodilišta. Drago mi je da ima puno beba, deset, jedanaest, posebno mi je drago da ima više beba nego prošle godine, čak 48 beba više nego 2015. godine, nadam se da će se takav trend nastaviti i u 2017. godini. Ono što smo videli u porodilištu jesu veoma dobri uslovi u kojima doktori rade i u kojima majke rađaju decu, tu nema više zamerki, mada ćemo mi u još jednom projektu sa EU preko 270.000 evra uložiti u porodilište i opremu. I sada je oprema kvalitetna, ali će biti još bolja, dobiće 4D ultrazvuk i one aparate za koje su doktori rekli da im nedostaju, tako da možemo da kažemo da imamo jedno od najsavremenijih porodilišta u Srbiji. Uz razne mere socijalne podrške stalno pokušavamo da poboljšamo natalitet, ali stalno moramo i da apelujemo da ljudi u Pirotu prave više dece-kazao je gradonačelnik Vasić i dodao da grad Pirot ima brojna davanja kada je reč o povećanju nataliteta.

-Grad Pirot izdvaja preko 103 miliona dinara za socijalnu, od toga se značajna suma izdvaja za vantelesnu oplodnju, za prvorođeno, trećerođeno dete, besplatne udžbenike, užine, pomažemo i svima kojima je potreban novac za lečenje, ali na to nećemo da se obaziremo jer je Nova godina, koja počinje novim životom i možemo samo da pozovemo majke u Pirotu da rađaju decu-zaključio je gradonačelnik Vasić.

Ivana Nešić, sa prvorođenom bebom u 2017. – Konstantinom

Dr Vasil Kirov, kazao je da su podaci o broju rođenih beba u 2015. godini ohrabrujući.

-Prošle godine u našem porodilištu obavljen je 591 porođaj, rođeno 590 beba, sedam blizanačkih beba, to je za 45 bebica više nego prošle goidne, a za čak 100 bebica više u odnosu na zadnje dve godine, što su ohrabrujući podaci, sve je u najboljem redu, bebice su dobro, majke takođe-kazao je dr Kirov.

Direktor Opšte bolnice Pirot dr Goran Petrović kazao je novinarima da Gradska uprava godinama svesrdno pomaže pirotsko Porodilište i da su podaci o povećanju nataliteta, između ostalog i rezultat jedno multidisciplinarnog pristupa i saradnje Gradske uprave, Opšte bolnice i mnogih drugih subjekata u gradu.

 

 

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker