Gradska hronika

Protest u Pirotu zbog ubistva sugrađanke

Povodom nedavnog ubistva Piroćanke, Sanje Manoilov, u Pirotu je organizovan protestni skup na kojem su okupljeni građani  iskazali nezadovoljstvo radom institucija kojima je žrtva prijavljivala pretnje upućene od strane bivšeg partnera.  Nekoliko desetina građana okupilo se ispred zgrade Osnovnog suda u Pirotu. Revoltirani građani Pirota, koji potpisuju organizaciju skupa, traže da se ispita odgovornost svih institucija koje su bile uključene u ovaj slučaj.

Skupu su prisustvovale i predstavnice organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom žena i ženskih prava, iz Beogradam Niša, Dimitrovgrada, Leskovca, Vlasotinca.

Vanja Macanović Iz Autonomnog ženskog centra  istakla je da je ovo ubistvo moglo da bude sprečeno i da nadležni moraju da prihvate odgovornost i učine sve što je u njihovoj moći da se to ispravi kako se ovakvi propusti nikada više ne bi ponovili ni u Pirotu niti u bilo kom drugom gradu u Srbiji.

Tatjana Nikolić iz Centra za devojke Niš  istakla je da devet ubijenih žena za devet nedelja pokazuje svu ozbiljnost problema. “Femicid bi trebalo da bude posebno krivično delo, kada bi  država to prepoznala onda bi se  mnogo ozbiljnije pristupalo ovom problemu.” Ona je podsetila da je od 2010. godine ubijeno preko 400 žena od strane muškaraca iz najbližeg okruženja u koje su do tada imale poverenje.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker