Lokalna samouprava

Nastavak istraživanja podno Sarlaha – dragocena rezerva za snabdevanje Grada pijaćom vodom

JP Vodovod i kanalizacija u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom nastavio je istraživanja podno brda Sarlah u potrazi za potencijalno rezervnim izvorištem za snabdevanje Grada vodom. Kako je danas kazao direktor Vodovoda Zoran Nikolić, istraživanja na ovoj lokaciji su već vršena pre petnaestak godina, ali je u međuvremeno bilo mnogo velikih infrastrukturnih radova poput izgradnje Koridora, miniranja i izgradnje tunela, pa je neophodno nastaviti istraživanja čiji rezultat bi moglo da bude dragoceno rezervno, odnosno dopunsko izvorište za snabdevanje grada pijaćom vodom kapaciteta 25 litra u sekundi. 

-Nakon svih radova koji su se odvijali na Sarlahu mi nemamo informaciju da li je došlo do promene kada je reč o izdašnosti izvorišta zbog čega imamo nove istražne radove kako bi potvrdili kolikom količinom vode možemo da raspolažemo a ispitaćemo i kvalitet vode nakon svih ovih radova. Ukoliko je to zadovoljavajuće,  tih 25 litara vode u sekundi biće dragocena rezerva vode za snabdevanje Grada vodom. Ova lokacija je veoma isplativa i sa aspekta troškova eksploatacije jer mi imamo na svega stotinjak metara rezervoar vode-kazao je direktor Nikolić.

Grad Pirot ima dovoljno pijaće vode

Grad Pirot ima dovoljno vode u ovom trenutku, ali s obzirom na vremenske prilike koje se dešavaju, sušu, želimo da razmišljamo dugoročnije i da našem gradu u svakom trenutku obezbedimo dovoljno pijaće vode, konstatuje direktor Nikolić.

Saša Milanović, profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu kazao je da su hidrogeološka ispitivanja dugotrajna.

-Ovaj hidrogeološki objekat je urađen pre nekih 15-20 godina i procedura da dođe do vremena kada će se eksploatisati aktivno je veoma duga. Objekat je urađen izuzetno dobro, to je bunar velikog prečnika sa izuzetno velikim kapacitetom vode koga očekujemo. Prema nekim preliminarnim rezultatima litraža će ići preko 20-25 litara u sekundi, što je izuzetno velika količina vode. Rudarsko geološki fakultet praktično predstavlja nadzor nad ovim projektom koga realizuju Vodovod i kanalizacija i beogradska firma BeoGeoAqua-kazao je Milanović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker