Gradska hronika

Nakon osnivanja, rasta i razvoja u više od 30 država, Logiscool postaje deo našeg grada

U Pirotu je otvorena  Logiscool škola kao deo međunarodne mreže škola u kojoj deca stiču znanja, veštine i stavove iz oblasti programiranja, veštačke inteligencije i digitalne pismenosti. Nakon osnivanja, rasta i razvoja u više od 30 država, sada i deca iz Pirota i okoline mogu biti aktivni učesnici svetskih digitalnih dešavanja. Škola počinje sa radom 30. Septembra a do kraja meseca biće organizovane promotivne radionice kako bi se deci približio rad škole.

Ivana Bojkić, koordinator škole  kaže da su tokom septembra organizovani  besplatni promotivni časovi kako bi deca upoznala  predavače, osetila Logiscool atmosferu i  napravila svoju prvu igricu.  Časovi su namenjeni učenicima uzrasta od 7 do 18 godina.

Ona objašnjava da časove istovremeno može pohađati najviše 12 učenika kako bi predavači mogli u potpunosti da se posvete svakom od njih.  Atmosfera je prijatna, okruženje je podsticajno. Svi učenici koji su polaznici Logiscool-a su deo učenčke platforme “My Logiscool”. “Oni tu imaju svoj profil, imaju digitalnu učionicu, a mogu pristupiti platformi i nakon časova od kuće, mogu učestvovati u kvizovima, projektima, potragama” – kaže koordinatorka škole.

Nastava će  će biti na srpskom jeziku ali sve vreme uz aktivnu upotrebu engleskog jezika.  “Ova škola ne bi trebalo da bude alternativa za onu decu koja su stalnno na svojim omiljenim digitalnim uređajima ili za roditelje koji ne znaju šta će sa svojom decom pa ih pošalju na ovakve časove. Nažalost, većina učenika su samo pasivni korisnici digitalnih uređaja  a naš cilj je da postanu aktivni učesnici i da ne požele da samo gube vreme sa svojim uređajima nego da stvaraju” – rekla je Ivana Bojkić, koordinatorka škole.

Lazar Igić, predavač, kaže da deca dosta vremena provode na uređajima uz koje najčešće gube vreme.  “ideja je da ih mi učimo da budu kreativni i da ih na pravi način usmerimo ka kreativnim zanimanjima kao što je programiranje. Da dobiju dobru osnovu i želju da se time bave u budućnosti. Imamo više nivoa kurseva koji će biti u početku za mlađe uzraste to će biti blokovsko programiranje  a kasnije će to biti blokovsko i tekstualno programiranje i  to je nšto jedinstveno što nudi  platforma a  nakon toga prelaze na tekstualno programiranje”- rekao je Lazić.

On kaže da deca najčešće  koriste digitalne uređaje za igranje nekih igraica  ili koriste you ali nikada nisu pravili svoju igricu.  Pored igrica, polaznici će moći da nauče programski jezik Pajton koji se dosta koristi u industriji. Osim programiranja postoji opcija da deca učestvuju u emisijama I kvizovima I na taj način će širiti svoja znanja iz različitih oblasti. Biće zastupljena i oblast internet bezbednosti kako bi deca dobila savete šta ne bi trebalo da objavljuju i dele preko ineterneta.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker