Lokalna samouprava

Najveće interesovanje za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na Staroj planini

Na teritoriji grada Pirota poljoprivredno zemljište u državnoj svojini prostire se na površini od oko 9.700 hektara. Do sada, u zakup je izdato oko 3,5 hiljada hektara. U ovoj godini u planu je izdavanje oko 7.300 hektara. Reč je uglavnom o pašnjacima koji čine 66 posto, livadama oko 13 posto i ostalo su njive, ali je reč o devastiranom, zapuštenom zemljištu koje zahteva ozbiljnu rekultivaciju. Prema rečima Milana Cvetkovića, savetnika za poljoprivredu u Upravi grada Pirota, u poslednje dve godine izraženo je, relativno, veliko interesovanje za zakup zemljišta. 

“Resorno ministarstvo promenilo je uslove i sada se zemljište izdaje na petnaest godina. Zainteresovani mogu aplicirati preko odgovarajuće web aplikacije kod Uprave za zemljište koja kasnije i obavlja rangiranje zainteresovanih za zakup. Na sajtu Ministarstva poljoprivrede nalaze se svi podaci o načinu apliciranja. Za prvi krug završeno je prijavljivanje, a 20. maja biće poznato kakvo je interesovanje, tada ću imati uvid u to, i proveriću da li je dokumentacija validna. Prvi krug je dosta specifičan i malo je onih koji mogu sve uslove da ispune. Drugi krug je vrlo fleksibilan. Nije bitno odakle je zakupac, jedino je važno da je vlasnik registrovanog poljoprivrednog gazdinstva najmanje tri godine. Najkvalitetnije zemljište, kao što je područje Belog Polja i Jovanovca, izdato je prema pravu prečeg zakupa za stočare i za investiranje u višegodišnje zasade. Takvog tipa zemljišta ima još vrlo malo, možda, tek pedesetak hektara ukupno”- kaže Cvetković.

Cvetković je istakao da je grad Pirot među prvima u Srbiji dobio saglasnost na Program. Prema raspoloživim podacima najveće interesovanje je za zakup zemljišta na Staroj planini. Pojavljuju se novi investitori, na primer u Slavinji na “Belim vodama” zakupljena velika površina zemljišta.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker