Agrar

Najnovije padavine spašavaju ratarske kulture – Na Oglednoj farmi Poljoprivredne službe u Pirotu nadprosečan rod pšenice

Danas je u organizaciji Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Pirotu održana tradicionalna manifestacija “Dan polja ozimih strnih žita” na Oglednoj farmi u Prisjanskom naselju. Pored pirotskih poljoprivrednika, koji svake godine pokazuju veliko interesovanje za ovaj događaj, prisustvovali su i stručni saradnici Poljoprivredne službe, predstavnici renomiranih semenskih kuća, iz naše zemlje. Prema oceni stručnjaka, stanje zasejanih sorti pšenice i ječmova je u odličnom stanju, pa se na ovom ogledu mogu očekivati rekordni prinosi od oko 6 tona po hektaru.

Srđan Vidanović, stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, kaže da su najnovije padavine znatno popravile stanje useva. Do pre samo nekoliko dana situacija je bila kritična zbog visokih temperatura i nedostatka vlage, s obzirom da je bila u osetljivoj fazi klasanja i početka nalivanja zrna.

“U poslednjih sedam, osam dana palo je oko 40 litara kiše na metar kvadratni i to je znatno popravilo situaciju. Sada imamo mlečno zrenje, kada pšenica brzo naliva zrno i očekujemo da će nalivanje zrna trajati duže, jer se najavljuju nove padavine. Na samom ogledu možemo videti da su sorte skratile stablo zbog majske suše, ona je uvek opasna, jer je tada vreme intenzivnog porasta pšenice, kao i ostalih biljnih vrsta. Međutim, s obzirom na najnovije padavine očekujem da prinos na oglednim parcelama bude oko 6 tona po hektaru. Ovde je primenjena puna agrotehnika. Vlasnik ogleda ove godine je, naš dugogodišnji saradnik, Vojislav Kostić koji je, bez obzira na cenu đubriva i ostalih inputa, maksimalno primenio sve agrotehničke mere. Pšenica čuva lisnu masu što znači da će nalivanje zrna na ovim parcelama biti dobro” – rekao je Vidanović.

Na većini parcela u pirotskom ataru situacija nije kao na oglednim parcelama, dodao je Vidanović. Teško je očekivati da će prinosi po hektaru nadmašiti 4 tone. Ječmovi su o izuzetno dobrom stanju pa se očekuju dobri prinosi na širem području Pirotskog okruga.

U ogledu su ove godine učestvovale četiri semenske kuće – Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Delta Agrar, Agromarket i Agrosava.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker