Kultura

Nagrada za našu sugrađanku Anu Ristić, autorku filma o statistima u “Zoni Zamfirovoj”

JUBILEJ: 20 godina od snimanja remek-dela moderne srpske kinematografije u Pirotu - "Zone Zamfirove" Zdravka Šotre

Naša sugrađanka Ana Ristić, studentkinja treće godine filmske i tv produkcije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, snimila je film o statistima u “Zoni Zamfirovoj”, a njen film je i nagrađen na manifestaciji Producentski dan.

U razgovoru za Pirotske vesti, Ana otkriva kako je došla na ideju za film, koji je inače snimljen u veoma teškim okolnostima zbog pandemije korona virusa.
-To je zapravo moja ispitna vežba iz predmeta Filmska produkcija 3, koju sam snimila u Pirotu u toku zime 2020/21, u periodu kada je sve stalo zbog korone. Stoga sam i snimila kratki dokumentarni film o statistima iz čuvenog Šotrinog filma “Zona Zamfirova” jer je to bilo najlakše izvesti, s obzirom na to da sam bila zatvorena kod kuće u Pirotu, predavanja smo pratili online, i nikakvih drugih aktivnosti nije bilo niti je bilo moguće sprovesti bilo koju kompleksniju ideju u delo-kaže Ana i dodaje da je Šotrina “Zona Zamfirova” njeno omiljeno filmsko ostvarenje.
-Mentor Radenko Ranković me je usmerio na pravi put i podržao, te sam uzela stvari u svoje ruke, sve organizovala, uz pomoć Muzeja Ponišavlja u Pirotu, gde sam i snimila svoj ispitni film uz korišćenje inserata iz originalnog filma, kao i inserta iz Doživljaja sa snimanja Šotrine “Zone Zamfirove”. Statiste iz filma, koji su bili glavni akteri mog dokumentarca, mahom sam pronašla zahvaljujući fejsbuk grupi “Pirotska pijaca”, gde su se ljudi sami odazivali i bili orni da mi pomognu i učestvuju u ovom fakultetskom projektu-navodi Ristićeva.
Njen film je na ovogodišnjem Producentskom danu osvojio nagradu žirija za najbolju vežbu iz Filmske produkcije.
-Od svih studenata svih godina mog smera, nagrađen je upravo moj film, te mi je zbog toga izuzetno drago, i mogu reći da sam vrlo ponosna, ne na sebe, već na svoj rodni Pirot, jer je malo reći da mi je srce bilo puno kada se bioskopska sala smejala gledajući ga, aplaudirala mojim sagovornicima, a neki su čak i zaplakali. Biće mi čast da svi Piroćanci uskoro pogledaju, makar putem interneta, ovaj kratki dokumentarac o statistima iz filma “Zona Zamfirova”, te evociraju uspomene na veliko snimanje koje se pre 20 godina dogodilo u našem gradu, a iz kog je proizašao još veći film, vrlo značajan za srpsku kinematografiju, a naročito za naš kraj!-zaključuje Ristićeva za Pirotske vesti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker