Kultura

Nagrada za dokumentarni film o spasavanju jevrejske dece u Pirotu tokom Drugog svetskog rata

Na 14. po redu festivalu dokumentarnog filma “Filmsko bdenje duše” u Sremskim Karlovcima, film autora Emilije Lilić pod nazivom “Priča o višnji”, o spasavanju jevrejske dece u Pirotu tokom drugog svetskog rata, nagrađen je priznanjem “Bdenje Jakova Orfelina”.

Nagrada za film Priča o višnji u Sremskoj Mitrovici
foto Mihajlo Nešić

Pogledajte trejler nagrađenog filma Produkcije “Astra”, koji je već na prvom festivalu, a prijavljen je na nekoliko festivala u zemlji i inostranstvu, dobio prestižnu nagradu.

„Priča o Višnji“ je dokumentarna priča o spasavanju jevrejske dece u Pirotu tokom Drugog svetskog rata. Građani Pirota su 1943. i 1944. rizikujući svoje i živote svojih porodica, spasli i sačuvali veći broj jevrejske dece, koje su bugarski okupatori nameravali da predaju Nemcima. Dugo se zvanično smatralo da se, nakon racije 13. marta 1943. iz logora smrti niko nije vratio. Svrha ovog filma je upoznavanje javnosti o dramatičnim istorijskim događajima, kada su brojni Piroćanci pokazali hrabrost i humanost, spasavajući i čuvajući svoje male sugrađane – Jevreje.

Scenario i režiju potpisuje  Emilija Lilić, kameru i montažu Milan Petrović, muziku i grafički dizajn Milan Panić, izvršni producent je Miloje Nešić. Nešić je danas u Sremskim Karlovcima primio nagradu u ime ekipe koja je učestvovala u stvaranju dokumentarnog filma.

nagrada priča o višnji pirot jevreji

Snimanje filma podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije. Film je delom sniman i u Izraelu.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker