Kultura

Izrael: Počelo snimanje dokumentarnog filma Video produkcije Astra “Priča o višnji”

Na konkursu za sufinansiranje projekata Ministarstva kulture i informisanja Repuplike Srbije, ove godine podržan je projekat Video produkcije Astra iz Pirota za izradu dokumentarnog filma o spasavanju jevrejske dece u Pirotu, tokom Drugog svetskog rata. 

Građani Pirota su 1943. i 1944. godine, rizikujući svoje i živote svojih porodica, spasili i sačuvali više jevrejske dece, koju su bugarski okupatori nameravali da predaju nemačkim fašistima.


Dugo se zvanično smatralo da se, posle racije 13. marta 1943. godine, iz logora smrti niko nije vratio.
Produkcioni tim Astre u sastavu Emilija Lilić, scenario i režija filma, Miloje Nešić prodcent filma i Milan Petrović snimatelj, trenutno boravi u Izraelu (Tel Aviv, Jerusalim i Ber Ševa) gde snima kadrove potrebne za film, kao i intervju sa dr Tuvijem Josefovićem, jednim od poslednjih preživelih svedoka stradanja pirotskih Jevreja.

Svrha projekta je upoznavanje javnosti Srbije o dramatičnim istorijskim događajima, kada su brojni Piroćanci pokazali hrabrost i humanost, spasavajući i čuvajući svoje male sugrađane Jevreje. Takođe, cilj je rekonstrukcija kvalitetnih poslovnih i prijateljskih odnosa između Jevreja i Piroćanaca, odnosno dalje učvršćivanje odnosa između jevrejske zajednice i našeg naroda.


Dugometražni dokumentarno-animirani film ”Priča o višnji” biće realizovan u dužinskom formatu od 35 minuta, koji će premijerno biti prikazan na Televiziji Pirot, a biće ponuđen na emitovanje i drugim lokalnim, regionalnim i nacionalnim TV stanicama u Srbiji.
Film će biti titlovan na engleski jezik i prijavljen za festivale dokumentarnog filma u zemlji i inostranstvu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker