Zdravlje

Nacionalni dan borbe protiv pušenja – “SVAKA CIGARETA SMETA”

Današnji dan, 31. januar, u Srbiji se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv pušenja pod sloganom “SVAKA CIGARETA SMETA”. Zavod za javno zdravlje Pirot, kao i svake godine, aktivno realizuje niz zdravstveno vaspitnih aktivnosti o štetnom uticaju pušenja na zdravlje. Učenicima V razreda OŠ “Sveti sava” u Pirotu održano je predavanje o temi “Prevencija duvanskog dima”. Pored ukazivanja na štetne efekte upotrebe duvana i duvanskih proizvoda i izloženosti duvanskom dimu, posebno se naglašava značaj prestanka pušenja što je i tema ovogodišnje kampanje.

Posledice upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu su brojne. Upotreba duvana i duvanskih proizvoda je drugi vodeći faktor obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza povišenog krvnog pritiska, a povećava rizik obolevanja i od bolesti disajnih puteva i malignih oboljenja. Duvanski dim sadrži više od 7.000 različitih supstanci, među kojima je preko 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja.

Primena mera kontrole duvana, zasnovanih na dokazima, dovela je do smanjenja učestalosti pušenja u mnogim zemljama. Ipak, još uvek više od jedne milijarde ljudi u svetu puši, od toga skoro 80% njih živi u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Izloženost duvanskom dimu povezana je sa osam miliona prevremenih smrtnih slučajeva u svetu godišnje. U Srbiji, zbog korišćenja duvana godišnje preveremeno umre 15.000 ljudi.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker